Sammanfattning

Gigabyte P57X v7 är en bra bärbar speldator. Med ett Geforce GTX 1070 och den senaste Core i7-processorn har den inga problem att driva de senaste spelen vid höga kvalitetsinställningar. Skärmen som fanns på datorn jag testade är också riktigt bra med bra betraktningsvinklar och färger. Att ha en 120 Hz-skärm på en bärbar hör inte till vanligheterna, men jag undrar om jag inte hellre hade sett stöd för G-Sync

Även om datorn har en 17-tumsskärm känns den inte överdrivet stor och klumpig. Den har också ett ganska anonymt utseende vilket i alla fall jag ser som positivt. Jag gillar också alla uppgraderingsmöjligheter, särskilt möjligheten att byta ut DVD-spelaren mot en hårddisk eller SSD-enhet. Det finns ingen anledning att få slut på utrymme.

Det finns dock även vissa problem med denna dator. Ljudnivån med fläktarna är inte alls bra. Självklart kan vi inte förvänta oss en knäpptyst dator, men jag vill inte heller sitta med en lövblåsare så fort jag drar igång ett spel. Temperaturerna är också höga, även om de ligger precis nedanför de översta gränserna för både grafikkrets och processor.

gigabyte_p57_exterior.jpg

Priset för Gigabyte P57X v7 är också utan tvekan högt. Samtidigt ligger det helt i linje med konkurrenternas datorer med liknande komponenter. En egenskap som höjer denna dator lite över de andra är det faktum att den kommer med en skärm med QHD-upplösning, alltså 2 560 × 1 440 pixlar.

I stort sett alla konkurrerande datorer kommer med en vanlig 1 920 x 1 080-skärm, men samtidigt som det är trevligt med hög upplösning är det möjligt att spara några tusenlappar genom att köpa en speldator med ett Geforce GTX 1060 och en bra 1080p-skärm isället. Det finns ytterligare en sak på horisonten som gör att jag tvekar till att rekommendera denna dator och det är Nvidia Max-Q-initiativ.

Även om det fortfarande inte finns några datorer som bygger på detta koncept till salu kan det vara värt att vänta ett halvår eller så ifall du är ute efter en bärbar speldator, för att se vad de olika tillverkarna kommer släppa. Löftet är ju tystare och smärtare datorer som fortfarande använder Geforce GTX 1080, GTX 1070 eller GTX 1060, vilket är varför jag har svårt att rekommendera Gigabyte P57X i dagsläget.

Fördelar

  • Mycket bra prestanda

  • Mycket bra skärm

  • Möjligt att byta ut optisk spelare mot en hårddisk/SSD-enhet

  • Många anslutningsmöjligheter

  • Enkel design

Nackdelar

  • Dyr

  • Högljudd fläkt

  • Ingen G-Sync

  • Endast DVD-spelare, inte Blu-Ray-spelare

Pris vid publicering: 23 990 kr inklusive moms