MSI B150M Mortar

31_PCB_B150Mortar_DavidK.jpg

Kretskortet är svart med vita accenter tryckta på ytan.

31d_PCB_B150Mortar_DavidK.jpg

Ovanför 24-pins kontakten sitter tre debug-dioder

31b_PCB_B150Mortar_DavidK.jpg
31c_PCB_B150Mortar_DavidK.jpg

Egenskap

Värde

Sockel

Intel LGA 1151

Styrkrets

Intel B150 Chipset

Minnestyp

DDR4-2133 MHz (max 64GB)

Minnesplatser

4 st.

PCI Express

2 st. PCI Express x16 (3.0)
2 st. PCI Express x1 (3.0)

SATA

6 st. SATA 6,0 Gbps

SATA Express

1 st.

M.2-plats (E-key)

1 st. (Endast för WiFi)

LAN

Realtek RTL8111H Gigabit Ethernet

USB

4 st. USB 3.1 (plus 2 st. interna)
2 st. USB 2.0 (plus 2 st. interna)

Fläktportar

1 st. CPU-fläktkontakt (4-pin)
2 st. System-fläktkontakter (4-pin)

Ljud

Realtek ALC892 Codec, 7.1 kanaler, S/PDIF

Formfaktor

Micro ATX (24,4 x 24,4 cm)

Multi-GPU

2-Way Crossfire x8/x4 PCIe 3.0

Cirkapris

949 kronor inkl. moms.

Kretskortet är svart med vita accenter tryckta på ytan. Spänningsregulatorerna (eng. VRM) runt processorn sockeln täcks av en svarteloxerad aluminiumfläns. Detta moderkort är inte ämnat för överklockning därav råder inga tvivel på flänsens förmåga att hålla strömförsörjningen sval.

Ovanför 24-pins kontakten sitter tre dioder för felsökning – ett välkommet inslag! Baksidan är lika intressant som man förväntar sig, svart och inga komponenter eller kontakter hittas på denna sidan. Men när strömmen slås på får man ljus, runt hörnen på moderkortet sitter röda dioder. Dessa går att stänga av i BIOS.

PCI Express-anslutningar

32_m.2_B150Mortar_DavidK.jpg

Den översta porten är förstärkt med "VGA Armor". Detta är primärt en fysisk förstärkning av porten, därefter följer två vanliga PCI Express x1-anslutningar och till sist en fysiskt x16 lång, men elektriskt x8 kopplad PCI Express. Detta innebär att Crossfire stöds samtidigt som man kan klämma in exempelvis ett ljudkort eller videoupptagningskort samtidigt. Om samtliga används halkar den nedersta ned till PCI Express 2.0.

M.2 E-Nycklad port

Mellan PCI Express-platserna bredvid styrkretsens kylfläns ser vi en liten bekant anslutning. M.2-porten på detta moderkort är dessvärre "nycklad" (eng. keyed) av typen "E", vilket innebär att endast Wifi-kort stöds. Nyckling i M.2 innebär precis som på RAM-stickor att det sitter en kant som förhindrar att fel enhet monteras.

I/O-panel & I/O-plåt

33_IO_B150Mortar_DavidK.jpg
34_IOShield_B150Mortar_DavidK.jpg

Plåten som täcker in- och utgångarna är svart och röd. De två täckta Wifi-portarna är om vill använda M.2-porten och skulle behöva montera in antennportar.

På I/O-panelen är det inget som sticker ut förutom knappen för BIOS-återställning. Detta är något ambitiöst då moderkortet inte lämpar sig för överklockning, vilket minskar sannolikheten för behovet att nollställa BIOS-inställningarna drastiskt. Notera PS/2-porten för gamers som vill använda sitt "Mortar-moderkort" till bästa förmåga på slagfältet.

Ljudkort

35_Sound_B150Mortar_DavidK.jpg
35b_Sound_B150Mortar_DavidK.jpg

Ljudkortet är ett Realtek ALC892 och ligger separerat på moderkortet med lite bättre isolering. Detta för att minska elektriskt brus som kan uppstå när man har ett gemensamt jordplan med andra högfrekventa komponenter. Huruvida detta gör skillnad kan jag inte testa då jag inte har ljudkortet med gemensamt jordplan på ett annat moderkort.

Inspelning, uppspelning och upplevelse

Detta ljudkort är isolerat för att förhindra elektriska störningar i signalerna. Dessa kan upplevas som ett brus i hörlurarna när man flyttar på muspekaren i datorn eller att man alltid har en viss signalstörning som ges till lyssnaren eller om man spelar in med en mikrofon. Detta skall inte förväxlas med bakgrundsbrus eller förstärkning av bakgrundsbrus som man får om man kör med grundinställningarna i till exempel Skype, dessa störningar utmärker sig på väldigt snarlika sätt men har olika uppkomst.

Dessa störningar kan man mäta, men det går mycket lättare att bara testa inspelning och lyssna på ljudkortet. Sedan finns det självklart en subjektiv aspekt.

Vid testlyssning upplevs inga missljud eller brus. Jag testkörde med ett par 32 Ohms-hörlurar och redan där verkade det lite tungt för ljudkretsen, dock märkte jag inte av några distorsioner. Kör man med tyngre hörlurar får man kanske fundera på en hörlursförstärkare eller ett ljudkort.

Realtek ALC892 är absolut ingen tungviktare bland ljudkretsar men implementationen på detta moderkortet är tillräckligt för vanlig användning, utan att man känner att man saknar något. Samtidigt sticker ljudupplevelsen inte heller ut på något sätt.

BIOS

Jag gör ingen jätterockad i BIOS-inställningarna och utseendet känns igen från andra MSI-moderkort med samma sockel. Kika gärna in testerna som Alvar "TheMadPanda" Berglind och Marcus "Calathea" Heinemo har gjort på MSI Z170A Gaming Pro Carbon samt Z170A Krait Gaming 3X. Där går de igenom det mesta i BIOS:et som finns och även medföljande programvara som skickas med moderkorten.

36a_Bios_B150Mortar_DavidK.jpg
36b_Bios_B150Mortar_DavidK.jpg
36c_Bios_B150Mortar_DavidK.jpg

XMP och Minnefrekvenser

Det finns stöd för XMP och jag finner inga direkta begränsningar för maximal frekvens. På mitt exemplar gick det utmärkt att aktivera XMP-profilen 2 666 MHz CL16. Dock skall det nämnas att även om XMP stöds av moderkortet är det i princip aldrig moderkortet som begränsar minnesfrekvenserna.

Den begränsande enheten för att köra minnen i höga frekvenser (om minnesstickorna är till exempel 3000 MHz) är den integrerade minneskontrollern som sitter i processorn. Min processor klarar således den högre frekvenserna och detta säger egentligen inget om moderkortet förutom att XMP-stöd finns.

Processorspänningar och Frekvenser

Det saknas stöd för överklockning till mer än maximal turbofrekvens. Dock går det att spika samtliga processorkärnor på min Core i7-6700k till 4,2 GHz, den högsta frekvensen en kärna kan arbeta i från fabrik. Dessvärre har jag ingen låst processor att testa med om det går att låsa till högsta frekvensläge. Det saknas även stöd för att ändra spänning för processorn. Med andra ord går det inte manuellt att undervolta för att få ner värmeutveckling.

"Överklockningen" till 4,2 GHz på samtliga kärnor och XMP aktiverat gav ett Cinebench-resultat på 909 CB (+3,8 %) för flera kärnor och 182 CB (+3,4 %) för en kärna. Precis i linje med vad frekvensändringen motsvarar för flera kärnor. Då en kärna vanligtvis körs i 4,2 GHz är vinsten på enkeltrådade laster något lägre.

Fläktstyrning

37_Bios_B150Mortar_DavidK.jpg

Inget system är komplett utan fläktstyrning, detta görs i hårdvaran men det visas inte om det är PWM-modulering, Spänningsreglering eller en hybrid som ändrar sig beroende på vad det är för fläkt som kopplas in.

Detta fungerar relativt bra även om det är svårt att få helt finlir. Fler punkter än fyra hade uppskattats och även möjlighet att ändra olika upp och ned (hysteresis), då man annars kan få oscillerande beteende på fläktarna. Med andra ord, det blir varmt, fläktarna stiger och temperaturerna sjunker, det blir svalt och fläktarna saktar in och det blir varmt och återupprepas. Pumpen på min H100i fungerade det bra att bara ställa på 100 procent.

Uppstartstid

Uppstartstiden mättes till cirka 14 sekunder, Windows aktivitetshanterare rapporterade 8,5 sekunder från splashskärmen vilket nog stämmer rätt bra. Tiden mättes från dess startknappen trycktes in och inloggningsskärmen för Windows visades. Inga uppstartsprogram installerade, inget PCI Express-instickskort (grafikkort), två RAM-stickor och två SATA-enheter var inkopplade.