Kylning

Här hittarna du de senaste testerna och recensionerna av processorkylare och fläktar. Redaktionen plockar ofta in nya och spännande produkter från välkända företag som Noctua, Cooler Master, Be Quiet, Phanteks, NZXT, Corsair och Arctic och kikar gärna på mer specifika komponenter som vattenblock med tillhörande utrustning.

Klicka för mer information

Hur du väljer rätt kylare.
Prestandan på dagens processorer styrs av väldigt många parametrar där temperaturen är en viktig punkt och därmed gör processorkylaren till en kritisk komponent i systemet. Vilken typ av kylare du vill ha är helt upp till dig. Det finns traditionella luftkylare som enbart består av kylfläns och fläkt eller slutna vattenkylare (All-In-One) - båda med för och nackdelar.

Vanliga luftkylare är generellt sett enklast både i konstruktion men även montering, där det förstnämnda innebär väldigt lång livslängd och kan därmed följa med ett par processorbyten så länge monteringsannordningen tillåter det. Kylprestandan beror väldigt mycket på storleken på kylaren, mängden värmeledningsrör och hur mycket kylflänsar produkten är utrustad med. Mindre kylare kan inte skyffla bort lika mycket värme som större, men kan samtidigt monteras i mindre chassin.

Slutna vattenkylare är väldigt bra på att få bort värme även från processorer i den högsta prestandaklassen, och ger mer möjlighet till överklockning. Största faktorn att räkna in här är storleken på radiatorn vilka vanligtvis är 240- eller 280-millimeters, men på senare tid har även större doningar med 360-millimeters radiatorer dykt upp på marknaden. Om siffrorna förvirrar dig så baseras dessa på vilken typ av fläkt som används. Antingen är det 120-millimetersfläkt eller den något större 140-millimeters fläkt som sedan multipliceras med antalet fläktar som får plats på en sida av radiatorn.

Utöver huvudämnet som är kompletta processorkylare dyker det ofta upp enskilda produkter som kan vara av intresse där framför allt fläktar sticker ut. Trots samma uppgift kan dessa vara uppbyggda på väldigt olika sätt med helt olika plaster eller tjocklekar. Även motorerna är ofta varierande där vanligaste typerna är vätskelaget, kullager, glidlager eller magnetlagret.

Sist men inte minst leker redaktionen gärna med vattenkylning med allt ifrån vattenblock, radiatorer, mjuka slangar, hårda rör, eller olika pumpar som DDC och D5. Vanliga namn inom “Custom loop”-vattenkylning är EKWB, Alphacool, Corsair och Phanteks.

Visa mer
26

Testpilot: Arctic Freezer 33

Prestanda kostar, både i värmeutveckling och den ljudnivå som medföljer kylningen. Arctic försöker råda bot på detta med sin semi-passiva CPU-kylare Arctic Freezer 33.

17

Testpilot: Cryorig H7 Quad Lumi

Testpiloten David Kvist testar Cryorig H7 Quad Lumi, vilken utlovar extremt god kompatibilitet och god kylförmåga med ett litet avtryck och RGB-belysning.

64

Testpilot: Cooler Master Hyper 212X

Kylaren Cooler Master Hyper 212X är uppföljaren till populära Hyper 212 Evo och Plus. Häng med när testpiloten "Calathea" sätter nykomlingen på prov.

94

AMD:s påkostade referenskylare Wraith

Ännu en omarbetad referenskylare letar sig in till SweClockers testlabb. Den här gången handlar det om AMD:s nykomlingen Wraith, som ingår vid köp av processorn FX-8370.

41

Antec Kühler H2O H1200 Pro

Ännu ett företag hoppar på tåget om egenutvecklad plattform för sluten vattenkylning, där turen nu har kommit till Antec med nykomlingen Kühler H2O H1200 Pro.

82

Intels påkostade referenskylare TS15A

I en djungel av olika monsterkylare tar redaktionen ett steg tillbaka och letar fram Intels nya referenskylare TS15A för att undersöka vad den klarar av.

31

Deepcool Captain 240

Med en egenutvecklad plattform tar sig kinesiska Deepcool sig an storföretagen inom slutna vattenkylare. Häng med när Captain 240 tar plats i testlabbet.

18

Cryorig R1 Ultimate

Kylarmakaren Cryorig tar sig an väletablerade aktörer i prestandasegmentet med R1 Ultimate. Häng med när flaggskeppet får bekänna färg i SweClockers testlabb.

103

Corsair Hydro H100i GTX

Med plattform från Asetek och det inbyggda styrsystemet Link hoppas Corsair nå nya framgångar med vattenkylaren Hydro H100i GTX. Häng med när modellen tar plats i testlabbet.

37

Noctua NH-C14S

Med en förhållandevis stor och asymmetrisk design vill Noctua ge gott om kylprestanda även i kompakta system med NH-C14S. Häng med när SweClockers sätter kylaren på prov.

15

Be Quiet Shadow Rock LP

Det blir en omgång i testlabbet när Be Quiet släpper den nya processorkylaren Shadow Rock LP, som med ett riktat luftflöde ska passa särskilt bra för kompakta datorsystem.

39

Fractal Design Kelvin S24

Svenska Fractal Design gör sluten vattenkylning med expansionsmöjligheter. I testlabbet surrar mellanmodellen Kelvin S24, komplett med stor radiator och väl tilltagen pump.

44

Snabbtitt: Corsair Hydro HG10 A1

En enkel metallram gör det möjligt att använda Corsairs vattenkylningspaket även på grafikkort. SweClockers undersöker förutsättningarna med den notoriskt svårkylda Radeon R9 290X.

34

Be Quiet Shadow Rock Slim

Stora metallkolosser är Be Quiets signatur, men nu tillkommer en mindre processorkylare till en lägre prislapp. Det är dags att se om Shadow Rock Slim står pall för den tuffa konkurrensen.

95

Noctua NH-D15 – bjässe till processorkylare

Det blir ett tronskifte i sortimentet när den populära Noctua NH-D14 följs upp av den nya bjässen NH-D15. Häng med när SweClockers testar en processorkylare utöver det vanliga.