Test: Program

Vi sparkar igång dagens testsession med Futuremarks populära testsvit PCMark Vantage. I ett antal olika moment testas allt ifrån lättare surfning och ordbehandling till tyngre videoredigering och spel.

PCMark Vantage kan använda en hel del trådar samtidigt vilket faller Gulftown i smaken. i7 980X uppvisar här goda resultat med en viss marginal ner till resten av fältet.

Den senaste versionen av Maxons bildrenderingstest Cinebench är extremt flertrådat. Core i7 har tidigare uppvisat fina resultat här tack vare Hyperthreading-teknologin.

När vi startar upp testet för första gången är det svårt att inte bli imponerad av den prestanda som uppvisas av Core i7 980X. Tolv trådar kan exekveras samtidigt för att rendera upp testbilden på rekordlåg tid.

Open source-programvaran 7-Zip kan komprimera och packa upp de flesta av dagens vanliga filformat. Som grädde på moset utnyttjar det flera trådar på ett fördelaktigt sätt, samtidigt som minnesbandbredd är satt i fokus.

Den nya Gulftown-processorn går här in och dominerar totalt med dryga 50 procent bättre prestanda än sin Bloomfield-kollega.

Att räkna decimaler av talet Pi har länge varit ett populärt sätt att processorprestanda. Programvaran wPrime kan till skillnad från exempelvis Super Pi använda sig av flera trådar och lämpar sig helt klart bättre för dagens processorer.

Core i7 980X utnyttjar här sina ytterligare kärnor på ett ypperligt sätt och kniper ännu en gång förstaplatsen med en god marginal.

Videoformatet H.264 har blivit mer eller mindre en standard för videokodning se senaste åren. X264 Benchmark HD använder sig av den populära videokodaren X264 för att komprimera en kort filmsnutt.

När det kommer till videokomprimering av det senaste snittet är möjligheten att köra flera trådar samtidigt en stor fördel. Gulftown kan därför utan problem spruta ut en hel del bilder per sekund när det kommer till detta.