Överklockning och effektförbrukning

Att överklocka Core i7-system fungerar inte på samma sätt som nuvarande sockel 775 utan det är flera saker man bör tänka på. När man höjer referensfrekvensen (FSB finns inte längre) måste QPI och minnsefrekvensen också höjas för att man skall få bättre prestanda. Det kan hjälpa en att nå bättre frekvenser om man sänker dessa men det är ju meningslöst om man inte även får mer prestanda.

Plattformen är väldigt minneskänslig och det är viktigare än tidigare att man har lämpliga minnen ifall man vill nå bra resultat. Det man främst är ute efter är kretsar som klarar bra frekvenser utan hög spänning och med så bra minnesinställningar som möjligt. Det hjälper ofta att använda sämre inställningar för att nå högre frekvenser, men samtidigt offrar man en del prestanda.

Även inför denna testomgång var vi och andra nordiska testare/överklockare inbjudna till Intel för att pröva Core i7 965 Extreme. Vi har därför även med några resultat från detta tillfälle. Totalt fanns fem system som pressades till det yttersta.

Här är processorn vi fick överklocka.

Vi kan börja med Extreme-processorn, som inte kunde använda högre multipel än 29. Det har dock visat sig vara ett BIOS-problem som numera är åtgärdat för P6T Deluxe (som vi också använde vid det tillfället). Det gick att starta upp i 4,5 GHz men stabila värden blev strax under 4,2 GHz. Eftersom vi använde två olika minneskit, som tyvärr inte var gjorda specifikt för Core i7, märkte vi att överklockningsresultaten varierade beroende på vilka moduler som användes. Med de senaste BIOS-versionerna hade vi troligen fått högre frekvenser.

Självklart ville vi se vad Core i7 965 Extreme gick för överklockad med två BIOS-modifierade Asus Radeon HD 4870 X2.

Vi använde oss av en spänning på 1,575 V till processorn och 1,64 V till minnena (precis under 1,65 V som Intel anger är gränsen för vad som är hälsosamt för processorn). Genom att sänka minnesinställningarna kunde vi nå strax över 4 GHz med Core i7 920, vi ändrade dock inte förhållandet mellan referensfrekvensen och minnena respektive QPI (vilket leder till märkbart sämre prestanda).

Med minnesinställningarna 7-7-7-20 nådde vi runt runt 3 700 MHz utan problem, med 8-8-8-24 strax under 4 GHz och vi fick endast lite bättre frekvenser med 9-9-9-24.

Effektförbrukning

Vi använde oss av Futurmark Vantage (Jane Nash) för att se hur stor effekt de olika kombinationerna har vid belastning. I vanlig ordning är det förbrukning för hela systemet utom skärm som mäts med en elenergimätare. Låg belastning är med enbart Windows Vista igång.

Föga förvånande toppar Core i7 listan och det är inte riktigt vad vi önskade oss från denna arkitektur. Det hade självklart vart önskvärt att även se hur pass mycket högre förbrukning de övriga modellerna har i denna serie.