Test: Speltester

RadeonRX7900-42.jpg

När det nu blivit dags för renodlade speltester är det som tidigare nämnts en ny uppställning inför hösten 2022 där enbart Red Dead Redemption 2 är kvar sedan tidigare, då det fortfarande är ett väldigt tungdrivet spel. Spelen som testats använder sig av olika grafikmotorer och gränssnitt och är utspridda över flertalet olika genrer. Med detta hoppas vi kunna utsätta grafikkorten för en bred uppsättning scenarion för att kunna se hur de beter sig.

Tolv titlar körs igenom vid upplösningarna 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar. För mer detaljer kring spelet och en djupdykning i vilken testmetod som används för varje individuell titel hänvisar vi till artikeln om SweClockers nya testsvit för grafikkort.

Vidare mot de renodlade speltesterna och den förhållandevis lättdrivna upplösningen 1080p. Inte helt oväntat är inte den här upplösningen särskilt rättvisande för grafikkorten i den här prestandaklassen då processorbegränsningen är ett hårt faktum. Vissa spel låter grafikkretsen jobba mer än andra och där går det att utläsa en viss differens men generellt är skillnaden från föregångaren sällan mer än ett par procent.

Chernobylite är ett undantag som påvisar ett prestandalyft med 9 procent. Far Cry 6 och Guardians of the Galaxy är praktexempel på en processorflaskhals där staplarna i den övre halvan av tabellen är väldigt platta.

I nden väldigt populära upplösningen 1440P förändras bilden något och RTX 4070 Ti Super får jobba lite hårdare. Här kommer den större grafikkretsen till mer användning och placerar sig generellt i den övre delen av tabellen.

Med några undantag tenderar grafikkortet att ha både RTX 4080 och RTX 4090 framför sig, men även de båda toppkorten RX 7900 XT och XTX framför sig. I vissa undantagsfall faller den dock även efter RTX 3090 Ti från föregående generation. Över hela brädet presterar den dock bättre än sin föregångare RTX 4070 Ti.

Vid den mer tungdrivna upplösningen 4K UHD kommer RTX 4070 Ti Super till bättre användning och ledningen över RTX 4070 Ti ökar generellt. Den ökade minnesbandbredden och högre minnesmängden kombinerat med den större kretsen är helt enkelt bättre lämpad här.

Rangordningen i toppen kvarstår och RTX 4070 Ti Super tenderar mot en femteplats återigen med några undantagsfall.