Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Det är inte helt oväntade siffror som noteras när effektmätningarna är färdiga. Det är inte bara kärnor och klockfrekvenser som skruvats upp, processorernas effektbudget har också fått sig en skjuts uppåt och detta går att utläsa av effektuttaget. För Core i5-13600K noteras ett uttag som är ungefär 45 W högre än dess föregångare och för Core i7-13700K är motsvarande siffra 75 W.

Samtidigt bör det uppmärksammas att de båda modellerna faktiskt har ett något lägre uttag än de modeller från Core 12000-serien som de generellt presterar något bättre än, men som befinner sig ett hack upp på stegen.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjlighet att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 3090-kortet vid vila.

Då samtliga av de testade "Rocket Lake"-processorerna drar betydligt mer effekt under arbetslastens första 56 sekunder är det missvisande att använda ovanstående effektmätningar rakt av som mall för uträkningen av energieffektiviteten. Med anledning av detta har vi räknat in det ökade effektpåslaget för de påverkade modellerna under scenens första 56 sekunder.

Det ökade effektuttaget verkar betala sig när vi vänder blicken mot uträkningen för total energiåtgång. Core i5-13600K har det lägsta effektuttaget vi uppmätt på någon Intel-processor hittills och slår till och med Core i5-12400F på fingrarna, med ett markant snabbare resultat i Blender. För Core i7-13700K är det marginell skillnad mot föregångaren. Den är förvisso betydligt snabbare, men samtidigt drar den också betydligt mycket mer ström.