Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Med en strömbudget på 240 W är Intels nya flaggskepp Core i9-12900K en effektörstig best, där denna verkligen drar hiskeligt mycket ström under flertrådad belastning. Det är värt att trycka på att dessa 240 W omvandlas till värme, vilket innebär att det behövs en ordentlig kylare för att hålla temperaturerna i schack.

Lillebror Core i5-12600K är betydligt snällare med sin strömbudget på 150 W, vilket placerar modellen i mitten av fältet. Den drar markant mer än konkurrenten Ryzen 5 5600X, men samtidigt utför den också mer arbete per förbrukad effekt, så energieffektiviteten borde ändå bli fullt godkänd i slutändan.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 3090-kortet vid vila.

Då samtliga av de testade Rocket Lake-processorerna drar betydligt mer effekt under arbetslastens första 56 sekunder är det missvisande att använda ovanstående effektmätningar rakt av som mall för uträkningen av energieffektiviteten. Med anledning av detta har vi räknat in det ökade effektpåslaget för de påverkade modellerna under scenens första 56 sekunder.

Intels beslut att ge Core i9-12900K en enorm strömbudget på 240 W gynnar visserligen prestandan en del men samtidigt påverkar det även energieffektiviteten negativt. Modellen är helt enkelt inte särskilt energieffektiv sett till sitt kärnantal, där AMD:s Ryzen 9 5950X istället är ett föredöme för detta scenario. Som vi gissade ligger Core i5-12600K ändå bra till gällandes effektivitet i sin prisklass, där nivån landar i samma region som Ryzen 5 5600X.