Sammanfattning

Vid fjolårets lansering av Navi-kretsen i Radeon RX 5700 XT och RX 5700 börjades det redan prata om en större krets med smeknamnet Big Navi som skulle ta sig an Nvidias toppkort. Efter mer än ett år får vi nu äntligen ta del av vad Navi 21, eller "Big Navi", har att erbjuda både när det gäller ren prestanda men även kylarlösning när det gröna laget har lagt ribban väldigt högt där.

AMD har sedan ett par generationer tillbaka fokuserat mer på mellanklassen och inte riktigt tagit kampen om toppen mot Nvidia sedan Radeon R9 290X som lanserades år 2013. Med senaste generationen Radeon RX 6000-serien tar bolaget äntligen klivet upp till prestandatoppen och kan erbjuda prestanda i liknande klass som Nvidias RTX 3000-serie "Ampere". Modellerna når dock inte hela vägen fram till den absoluta toppen alla gånger.

rx_6000-1.jpg

Med Navi 21 tar AMD också klivet till ray tracing, där Nvidia redan har ett bra försprång och dessutom har DLSS för att kompensera för prestandasmällen som ray tracing medför. Redan innan lanseringen spekulerades det i att ray tracing-prestandan inte var som önskat, uppgifter som späddes på extra mycket när AMD i stort sett vägrade visa upp några prestandasiffror. Med facit i hand når det inte samma nivå som konkurrenten vid traditionell rastrering, men dagens lansering visar att de är på god väg och det talar gott för framtiden.

Det som verkligen drabbar AMD i dagsläget när det kommer till ray tracing är avsaknaden av en egen DLSS-implementation, vilket verkar ligga en bra bit fram i tiden som det ser ut nu. Av den anledningen finns det inte någon större anledning att sparka igång ray tracing på Radeon RX 6800 XT eller RX 6800. Det är ändock viktigt att funktionen finns så både AMD och spelutvecklare kan lära sig och förbättra tekniken till nästa generations speltitlar.

rx_6000-13.jpg

Under avtäckandet av Radeon RX 6000-serien visade bolaget även sin exklusiva teknik Smart Access Memory (SAM), som låter processorn nå en större del av grafikminnet per anrop och kan därmed potentiellt öka prestandan. Med facit i hand finns mer prestanda att hämta med SAM påslaget, men det varierar väldigt mycket beroende på titel och upplösning. Om du sitter på kompatibel hårdvara är det klart värt att aktivera SAM, men värt att ha i åtanke är att det kan finnas vissa buggar.

Historiskt har redaktionen testat AMD:s referenskort där kylarna varit rätt dåliga eller rentav usla. Hög värmeutveckling och till en ganska hög ljudnivå hör till vanligheten för AMD. Det känns därför verkligen roligt att kunna skriva att Radeon RX 6000-serien har en genuint bra kylare. Den kan hålla temperaturerna på en behaglig nivå, inte enbart högsta tillåtna för kretsen, utan att låta som att kortet ska lyfta från testbänken. Sist men inte minst är samtliga kort belönade med semi-passiv fläktkurva.

rx_6000-4.jpg
rx_6000-6.jpg

Rent hårdvarumässigt ser allt bra ut för Radeon RX 6000-serien, men nu kommer vi till de mer tveksamma och tråkiga delarna. Först ut är priserna som för sig själva inte alls är tråkiga. Radeon RX 6800 XT går in med ett rekommenderat pris på 6 990 kronor för referensmodellen. Den mindre modellen Radeon RX 6800 tar ned det ett par hundralappar till 6 249 kronor för referensmodellen. Viktigt att påpeka återigen att priserna gäller just referensmodellerna.

Vanligtvis innan större lanseringar brukar redaktionen stämma av med återförsäljare för att säkerställa priser och lagerstatus. Vid den här lanseringen möttes vi av mindre glada tillrop som orsakats av AMD själva. Kort som går under referensdesignen och det rekommenderade priset är en ytterst begränsat, både sett till antal och tid. När dessa få exemplar är borta från hyllorna ersätts de av partnerkort – högre pris än referensmodellerna.

rx_6000-8.jpg

Det är alltså ett aktivt beslut från AMD att slänga in Radeon RX 6000-serien till ett lågt pris under en väldigt kort tid för att få folk att nappa, för att sedan kunna dra upp priset efteråt. Det gör situationen väldigt svårt för oss som ska betygssätta en produkt med ytterst kort livstid. Det här för tankarna till RX Vega 64-lanseringen, där AMD ställde till det med prissättningen. SweClockers har också kontaktat AMD innan lanseringen för att reda ut hur det faktiskt står till, men utan svar.

Oavsett hur det blir med tillgång och inte minst den osäkra prisbilden kan vi konstatera att AMD är tillbaka. För första gången sedan Nvidias introduktion av Geforce GTX 900-serien "Maxwell" år 2014 kan AMD konkurrera i prestandatoppen. Att de nu matchar Nvidia i energieffektivitet borgar också för en framtid där RDNA 2 och framtida iterationer kan skalas upp till mer högpresterande lösningar som rentav kan kriga om prestandatronen.

AMD Radeon RX 6800 XT

rx_6000-1.jpg

Högst upp på täppan står i dagsläget Radeon RX 6800 XT för det röda laget, till dess att RX 6900 XT lanseras nästa månad. Det vi får ta del av nu är Navi 21 med 72 beräkningsenheter av 80 möjliga. Trots detta handlar det om ett starkt grafikkort. Däremot kan det inte som tänkt riktigt ta upp kampen mot Geforce RTX 3080, något som blir extra tydligt med högre upplösningar där det gröna laget drar ifrån.

Med det sagt är det absolut inget dåligt kort för rätt pris, men just den delen är som nämnt oklar. Med en prislapp på 6 990 kronor sätter det bra press på Geforce RTX 3080 utan att behöva utmana i ren prestanda fullt ut, men dessvärre ser inte priset ut att hålla i längden. Det är väldigt tråkigt när AMD har gjort ett intressant kort med en vettig referenskylare som faktiskt är värd att använda, men av allt att döma ser det ut som att det kortet finns i en extremt begränsad upplaga.

För att knyta ihop säcken är AMD Radeon RX 6800 XT ett utmärkt grafikkort som kan erbjuda vettig spelupplevelse i upp till 4K UHD-upplösning, beroende på speltitel såklart. Prestandan i kombination med den utmärkta referenskylaren gör kortet till väldigt intressant förutsatt att priset på 6 990 kronor håller. Skulle priset stiga håller inte utmärkelsen.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • HDMI 2.1

  • Utmärkt referenskylare

  • God energieffektivitet

Nackdelar

  • Oklar tillgång

  • Begränsad upplaga för referensmodellen

  • Svag ray tracing-prestanda

Eftersom ingen återförsäljare kunde hålla det rekommenderade priset då inköpspriset från AMD är högre än 6 990 kronor för Radeon RX 6800 XT, så har redaktionen valt att plocka bort utmärkelsen som annars skulle varit "Utmärkt". Detta är inget återförsäljarna kan göra något åt utan ligger helt på AMD:s ansvar.

AMD Radeon RX 6800

rx_6000-7.jpg

Den mer avskalade kretsen av Navi 21 med 60 beräkningsenheter hittar sitt hem i Radeon RX 6800 och lägger sig drygt 14 procent efter sin storebror i prestandaindex för upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar. Samtidigt är modellen drygt 8 procent snabbare än Geforce RTX 2080 Ti och RTX 3070 i samma index, men är på gränsen att kunna driva runt speltitlar i 4K UHD.

Till skillnad från XT-modellen är Radeon RX 6800 utrustad med en kylare som enbart tar upp två expansionsplatser och gör det väldigt intressant för bland annat SFF-byggen. Trots den mindre kylaren levererar denna låga temperaturer till en förhållandevis låg ljudnivå, och är även den belönad med semi-passiv fläktkurva. Det är äntligen ett grafikkort där vi känner att kylaren kan användas utan att behöva bytas ut mot tredjepartskylare eller vattenblock.

Slutligen hamnar Radeon RX 6800 rätt nära storebror rent prismässigt på 6 249 kronor för referensmodellen. Men med tanke på sin mindre storlek och lägre effektförbrukning finns det klara fördelar med den mindre modellen när det kommer till små byggen. Med allt det i närminnet känns kortet som ett utmärkt val för prestandaklassen om priset hålls kvar på 6 249 kronor.

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Fullt stöd för DirectX 12 Ultimate

  • HDMI 2.1

  • Utmärkt och kompakt referenskylare

  • Klassledande energieffektivitet

Nackdelar

  • Oklar tillgång

  • Begränsad upplaga för referensmodellen

  • Svag ray tracing-prestanda

Eftersom ingen återförsäljare kunde hålla det rekommenderade priset, då inköpspriset från AMD är högre än 6 249 kronor för Radeon RX 6800, har redaktionen valt att plocka bort utmärkelsen som annars skulle varit "Utmärkt". Detta är inget återförsäljarna kan göra något åt utan ligger helt på AMD:s ansvar.