Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel, där den sistnämnda har en fläktöppning. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

ljudrigg_2020-1.jpg
ljudrigg_2020-2.jpg

Chassit är bestyckat med tre fläktar på 140 millimeter, två i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Seasonic Prime Gold 1 000 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är kyld med Noctua NH-U14 med en NF-A14 ULN-fläkt.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition vilket får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 34 dBA och temperaturen på 25° C.

Från AMD Radeon VII och senare har bolaget lagt till ytterligare en mätpunkt som går under namnet Junction Temperature, vilken är den varmaste punkten på grafikkortet. Det har förvisso funnit med tidigare kort med efter Radeon VII har AMD valt att styra fläktkurva och klockfrekvenser efter den temperaturmätningen och är därför med i testerna.

AMD har tyvärr en vana att göra mindre intressanta referenskylare som både går varma och gör ifrån sig en del ljud. Med temperatursiffrorna i hand syns det att bolaget har gjort en del förbättringar där Junction-temperaturen är på en relativt låg 96 grader för Radeon RX 6800 XT. Betydligt högre upp i listan hittas RX 6800 med en imponerande 80 grader sett till att modellen har en mindre kylarlösning.

Vidare till ljudmätning kan vi glatt meddela att AMD verkligen har förbättrat sina kylare som nu går betydligt tystare än tidigare generationer. Radeon RX 6800 XT är nästintill ljudlös på 39 dBA, medan RX 6800 inte är långt ifrån med 41 dBA. Tydligt är att storleken på kylaren hos den förstnämnda verkligen gynnar modellen. Som grädde på moset är båda modellerna belönade med semi-passiv fläktkurva och blir därmed helt ljudlösa vid vila, något som uppskattas otroligt mycket.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När Radeon RX 6800 XT har pressats i ljuddatorn i drygt 30 minuter syns det en del variation på klockfrekvensen. Detta blir något mindre när strömbudgeten ökas till sitt maximala värde, men framför allt ökas klockfrekvensen med runt 100 MHz i vissa fall.

För Radeon RX 6800 har en betydligt jämnare frekvenskurva, vilken dessvärre är densamma även med upplåst strömbudget. Antingen är kortet inte begränsad alls av sin strömbudget eller så är det något som inte kickar som det ska, trots flera omkörningar för att säkerställa att resultatet stämmer.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

Effektmätaren-1.jpg

SweClockers plockar värdet från ljudriggen med det inbyggda prestandaverktyget i Metro Exodus – ett spel som visat sig ge väldigt jämna och representativa effektvärden. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Vidare till effektsiffror så hamnar Radeon RX 6800 XT något bättre till än Geforce RTX 3080, vilket är trevligt att se när prestandan vanligtvis hamnade något under konkurrenten från gröna laget. Radeon RX 6800 hamnar vanligtvis något bättre till i prestandasiffrorna mot Geforce RTX 3070, och är därför inte helt oväntat att den även hamnar något högre i effektsiffrorna.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Med både prestandasiffror och effektsiffror färskt i minnet borde det inte komma som en överraskning att Radeon RX 6800 XT och RX 6800 hamnar likvärdigt som sina konkurrenter sett till energieffektivitet. Däremot är det en stor förbättring från bolagets tidigare generationer, något som givetvis är roligt att se.

Effektmätning för endast grafikkortet

Att mäta effektuttag på ett precist sätt från grafikkort är inte helt enkelt. Vi har historiskt sett förlitat oss på värden från en effektmätare vid vägguttaget, där hela systemets effektuttag mäts under belastning. Detta ger oss en förhållandevis bra bild hur olika grafikkort står mot varandra effektmässigt, men det är samtidigt svårt att få ut mer finkorniga siffror, då både processorns förbrukning och nätaggregatets verkningsgrad påverkar siffrorna – något som kan ställa till det när energieffektiviteten ska beräknas.

PCAT.jpg

Med anledning av detta kommer vi börja komplettera med mätningar som görs med Nvidias verktyg PCAT (Power Capture Analysis Tool). Detta verktyg består av en PCI Express-baserad riser-brygga som sammankopplas med en kretskort. På kretskortet finns effektavläsning för dels PCI Express-porten, men även 8-pins PCI Express-kontakterna som ger extra strömmatning till grafikkortet.

Med hjälp av PCAT kan vi mäta effektuttaget för endast grafikkortet under belastning av varje individuell speltitel i vår testsvit. Nedan presenterar vi det genomsnittliga effektuttaget från tolv spel för varje grafikkort. Då vi fick tillgång till verktyget ganska sent i testprocessen begränsar vi oss här till de aktuella korten i Geforce RTX 3000-serien samt AMD:s nylanserade Radeon RX 6000-kort.

Med siffrorna i hand från effektmätningarna av AMD:s nya grafikkort ser vi hur Radeon RX 6800 XT har ett genomsnittligt uttag på 290 W genom alla speltesterna, det vill säga marginellt lägre än kortets strömbudget på 300 W. För lillebror Radeon RX 6800 ligger siffran en bit lägre vid 225 W, vilket placerar modellen marginellt ovanför Nvidias Geforce RTX 3070.

Genom att kunna göra effektmätningar på endast grafikkorten finns det även möjlighet att dyka ned och kika närmare på kortens energieffektivitet med betydligt större finkornighet. Radeon RX 6800 XT lyckas här precis masa sig förbi Geforce RTX 3080 och RTX 3090 i effektivitetsstegen. Den nykrönte konungen av energieffektivitet stavas dock Radeon RX 6800, där modellen är cirka 5 procent mer effektiv än Geforce RTX 3070.