Montering och sammanfattning

Masterbox NR200P erbjuder generellt sett en bra kvalitetskänsla för sin prisklass, där passformen vid komponentmonteringen samt de yttre delarna hålls på en hög nivå. Vi stötte egentligen bara på en enstaka skavank vid byggprocessen, där två av moderkortsdistanserna hade väldigt tröga gängor. Detta kan mycket väl vara begränsat till vårt exemplar, men det kändes ändå värt att belysa.

Då det finns ett antal olika sätt att konfigurera chassit gällandes både processorkylning och grafikkortsplacering valde vi att sy ihop tre olika byggen, där samtliga baserades på samma grundkomponenter. Först ut är den luftkylningsbaserade varianten, vilken är särskilt intressant då SFF-chassin generellt sett inte brukar tillåta kompetenta tornkylare att ta plats på insidan.

cm_nr200p-39.jpg
cm_nr200p-41.jpg

Enligt specifikation rymmer NR200P processorkylare med höjder upp till 155 mm om den perforerade stålpanelen används. Vi valde dock att tänja lite på gränserna här och montera den 158 mm höga Noctua NH-U12S, vilken faktiskt fick plats med minsta möjliga marginal. Nämnvärt är att panelen av härdat glas minskar det tillgängliga utrymmet och inte är kompatibel med denna kylarkombination.

Den som önskar att hålla sig inom specifikation och vill ha några millimeters marginal till stålpanelen bör dock kika på lägre lösningar som exempelvis Be Quiets populära Pure Rock eller Arctic Freezer 33. Rör du dig bort från tornkylare finns det därtill ett antal kompetenta kylare med nedåtriktad fläkt som utan problem får plats – även med glaspanelen monterad.

cm_nr200p-40.jpg

Likt många andra kompakta chassin kretsar en stor del av själva byggandet kring att hantera kablarna från nätaggregatet och hålla dessa ur vägen från att hindra luftflödet. Lyckligtvis är Masterbox NR200P väldigt väldesignat på den fronten, där de fyra kardborrbanden utmed buren till nätaggregatet gör det väldigt lätt att binda fast och skuffa undan kablarna.

cm_nr200p-42.jpg

Mycket krut har lagts på grafikkortskompatibilitet inuti NR200P, och det finns onekligen mycket plats att tillgå här. Givetvis kommer det finnas några enstaka mastodontkort som inte ryms, men generellt sett ryms faktiskt det mesta inuti detta kompakta chassi – något som är särskilt trevligt då trenden för många nya modeller är att fläska på rejält gällandes tjockleken.

cm_nr200p-43.jpg

När det ska bytas kylare i SFF-chassin är det inte ovanligt att man behöver skruva bort både det ena och andra för att komma åt monteringsdetaljerna på baksidan av moderkortet. Detta är inte ett problem hos NR200P, då det stora utstansade hålet på baksidan av moderkortsplåten gör det möjligt att komma åt såväl bakplåt till kylaren som monteringspunkter för M.2-baserade SSD-enheter.

cm_nr200p-45.jpg
cm_nr200p-44.jpg

För nästa konfiguration lät vi allt sitta kvar utom Noctua-kylare, vilken plockades bort och ersattes av en sluten vattenkylningslösning med tillhörande 240 mm-radiator. Denna monteringsmanöver var väldigt smidig tack vare den löstagbara monteringsramen på sidan, vilket gjorde det lätt att skruva fast radiatorn och sedan montera in hela paketet när vattenblocket satt på plats.

I detta läge passade vi på att stresstesta grafikkortet för att se hur chassits ventilation fungerade på den fronten. Som referens använder vi värden från redaktionens testrigg för ljudmätningar, vilket görs i ett fullstort miditowerchassi, där Geforce RTX 2080 Founder's Edition landar på 78 °C under belastning samtidigt som fläktarna snurrar strax över 2 000 RPM.

Här kan vi glatt meddela att Masterbox NR200P klarade värmeutvecklingen ypperligt ihop med Geforce RTX 2080. Efter att ha utsatts för samma belastningsscenario landade grafikkortet på 79 °C medan varvtalet ökade något till 2 150 RPM. Detta borgar för att högpresterande grafikkortslösningar kommer att fungera utmärkt utan värmeproblem inuti förhållandevis kompakta NR200P.

cm_nr200p-46.jpg
cm_nr200p-47.jpg
cm_nr200p-48.jpg

Vi har dock en sista konfiguration kvar att testa, och det är med grafikkortet monterat stående med hjälp av den medföljande PCI Express-förlängaren. Radiatorn flyttades här ner till chassits botten samtidigt som grafikkortet fick ta plats på första parkett på den övre monteringspunkten i chassit. Där de tidigare temperaturmätningarna gjordes med den perforerade sidopanelen ville vi nu se hur ventilationspotentialen förändrades med kortet ståendes samt med sidopanelen av härdat glas.

Efter en timmes belastning planade vi ut på 83 °C samtidigt som fläktarna fick varva på ytterligare till 2 400 RPM. Absolut inga katastrofala siffror men ändå märkbart sämre än om man monterar kortet i chassits botten, vilket kan vara värt att ha i åtanke om du tänkt använda ett högpresterande luftkylt grafikkort i stående position.

cm_nr200p-49.jpg

För att knyta ihop säcken på Masterbox NR200P kan vi bara konstatera att Cooler Master gjort ett riktigt bra jobb med modellen. Chassit kommer säkerligen att avfärdas av många SFF-entusiaster som alldeles för stort, men för den stora massan som fortfarande idag sitter använder en miditower-variant kan denna nykomling ses som ett lättbyggt, flexibelt och smidigt insteg till formfaktorn Mini-ITX.

Bland nackdelarna syns inte helt oväntat den försämrade ventilationspotentialen med stående grafikkort och sidopanel av härdat glas, vilket är en svår nöt att knäcka i ett kompakt chassi som detta. Därtill hade vi några smärre problem med gängorna på moderkortsdistanserna, vilket dock förhoppningsvis är begränsat till vårt testexemplar.

Sammanfattningsvis är Cooler Master Masterbox NR200P ett utmärkt val för den som på ett enkelt sätt vill bygga någorlunda kompakt utan att för den delen dras med hårda restriktioner gällandes processorkylare och val av grafikkort.

Cooler Master Masterbox NR200P är ett utmärkt chassi för den som vill bygga kompakt utan snäva restriktioner

Fördelar

  • Bra kvalitetskänsla och passform

  • Goda expansionsmöjligheter för storleken

  • Mycket lättarbetat

  • Enkel kabeldragning för storleken

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Smidiga fästen för sidopaneler

  • Extrapanel av härdat glas medföljer

  • Medföljande PCI Express-förlängare

Nackdelar

  • Begränsad ventilation med stående grafikkort och härdat glas

  • Smärre gängproblem hos testexemplaret

Pris vid publicering: 1 099 kronor
Lägsta pris: