BIOS/UEFI

När gränssnittet i moderkortets BIOS granskas och bedöms tittar vi på hur lättanvänt det är och hur det är att använda innehållet i BIOS. Presenteras alternativ och information på ett tydligt sätt, eller saknas funktioner?

BIOS eller UEFI ansvarar för handskakningen med komponenter vid uppstart och påverkar uppstartstiden tills dess att operativsystemet laddas in. Dagens modell är mycket snabb vid uppstart och den fördröjning vi upplevde med X570-plattformens minnesträning känns inte igen på detta B550-moderkort.

Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_01.png

Som vanligt levereras moderkortet med två varianter av gränssnitt, Easy Mode och Advanced Mode. Easy mode är avskalat men ger en snabb överblick och tillgång till de mest använda inställningsalternativen. Vi fokuserar på Advanced mode där inställningarna är mer fulltaliga.

Vid första anblick kan vi omedelbart dra slutsatsen att det är samma gränssnitt på Gigabyte B550I Aorus Pro AX som på X570-varianten från samma tillverkare.

Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_04.png

I Fliken "Tweaker" finner vi inställningarna för manuell överklockning sker. Inställningar som spänningar, strömförsörjning och frekvenser finner vi här.

Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_05.png
Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_07.png
Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_08.png
Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_09.png
Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_10.png

Fliken är "Settings" hanterar plattformsinställningar och periferienheterna. Smart Fan 5, Gigabytes fläktstyrningsgränsnitt finner vi under "Settings" och är lika kompetent som tidigare. Fläktanslutningarna kan styras med pulsbreddsmodulering (eng. PWM) och likspänning för både vattenpumpar och fläktar. Stöd i moderkortet för att driva fläktar semi-passivt är även implementerat. Hur bra detta funkar hänger till mycket på fläktarna som väljs.

Gigabyte_B550I_Aorus_Pro_AX_B_03.png

I recensionen för Gigabyte X570 I Aorus Pro Wifi hoppades vi på att Gigabyte skulle lösa gränssnittsproblemet med text i hjälpbeskrivningarna som inte syntes. Det har blivit bättre i dagens testexemplar men är inte helt löst än.