Montering och sammanfattning

Med Define 7 har Fractal Design arbetat på att förbättra chassits yttre finish, vilket de också har lyckats bra med då modellen ger en mer påkostad känsla än tidigare inkarnationer i serien. Det håller även en hög nivå gällandes passform och kvalitet på insidan, där vi inte stöter på några dåligt matchande delar eller tröga gängor oavsett om vi monterar komponenter eller bygger om modellens layout.

fd_define_7-49.jpg
fd_define_7-50.jpg

Att montera in komponenter i Define 7 är en nästan fånigt enkel historia. Då det rör sig om ett förhållandevis stort miditowerchassi finns det väldigt gott om manöverutrymme att skruva allt på plats samtidigt som generös mängd genomdragningshål till moderkortsplåtens baksida gör det till en smal sak att få till en snygg och städad kabeldragning i huvudkammaren.

fd_define_7-48.jpg

En ny finess som inte ska underskattas hos Define 7 är möjligheten att plocka bort hela taket vid monteringsprocessen. Detta underlättar verkligen enormt när moderkortet ska ta plats och skruvas fast samtidigt som åtkomligheten till kontakterna i ovankant förbättras avsevärt. En trevlig bieffekt är därtill ett ökat ljusinsläpp, vilket gör det lättare att se vad man faktiskt håller på med.

fd_define_7-51.jpg
fd_define_7-52.jpg

Då chassit har växt till sig något på bredden finns det numera ännu mer utrymme för kabeldragning och det blir därför aldrig trångt på baksidan av moderkortsplåten. Företaget får ett stort plus i kanten för de fem förmonterade kardborrbanden som finns utplacerade på baksidan, där dessa ihop med de många metallöglorna gör det väldigt lätt att binda ihop och städa upp kabelansamlingarna.

fd_define_7-53.jpg
fd_define_7-54.jpg

Modellens djupa konstruktion ger väldigt gott om utrymme till nätaggregat, där riktigt bastanta enheter kan ta plats och fortfarande lämna kvar en spalt att skuffa undan överblivna kabellängder. Utrymmet i den nedre kammaren kan därtill anpassas genom att flytta lagringsburen i djupled, vilket innebär att man kan öppna upp plats i framkant för en tjock radiator med lagringsplatserna intakta.

Det finns egentligen inga större negativa aspekter att lyfta med Define 7, men en sak som känns lite tråkig sett till chassits annars väldigt välbyggda karaktär är de täckluckor av plast som tagit plats på insidan. Dessa är funktionella men drar ner det allmänna kvalitetsintrycket något ställt mot vad ett dito tillverkat i metall hade gjort. Detta gäller i högsta grad den närmast meningslösa täckskivan som sitter framför den nedre kammaren, där denna lika gärna kunde ha strukit på foten.

När det väl kommer till kritan ska det dock sägas att Fractal Design gjort ett riktigt fint jobb med Define 7 och förbättrat flertalet aspekter ställt mot föregångaren. Modellen erbjuder en byggupplevelse i toppklass, otrolig flexibilitet när det kommer till expansionsmöjligheter, ventilation och lagring samt smarta finesser som de smidiga fästena för sidopanelerna och det löstagbara taket.

Med en rekommenderad prislapp på 1 949 kronor och väldigt bastanta yttermått är Define 7 inte ett chassi för alla, och precis som vi skrev när vi recenserade föregångaren klarar sig troligtvis de flesta på betydligt mindre och därtill billigare doningar. Är man dock på jakt efter ett välbyggt och mångfacetterat chassi med mycket flexibla expansionsmöjligheter har vi inga problem med att rekommendera Define 7, då det utan tvekan är en utmärkt produkt.

Fractal Design Define 7 är ett utmärkt chassi med ett mycket lättarbetat inre samt ypperliga expansionsmöjligheter

Fördelar

  • Utmärkt passform och kvalitetskänsla

  • Smidiga fästen för sidopanelerna

  • Väldigt lättarbetat

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Mycket bra expansionsmöjligheter

  • Extremt flexibelt lagringssystem

  • Flexibla ventilationslösningar

  • Lättåtkomliga dammfilter

  • Integrerad PWM-hubb

  • Tyst

Nackdelar

  • Plastiga täckskivor på insidan

  • Något saftig prislapp

Pris vid publicering: 1 849 kronor (stålpanel), 1 949 kronor (härdat glas)