Eftersläp, latens och synk

En styrka hos LG Ultragear 27GL850 är den goda kontrollen över eftersläpen. Jämfört med existerande 2 560 × 1 440-spelskärmar med IPS-panel och 144 Hz eller högre frekvens är 27GL850 snäppet skarpare. Ja, inte så drastiskt stor skillnad utan helheten är någonstans i nivån mellan den typiska IPS-spelskärmen och bättre TN-spelskärm i fråga om eftersläp.

LG_27GL850_respons_webb.jpg

Vi kan ställa overdrive-funktionen, kallad Response Time, till fyra nivåer där Fast är den som fungerar bäst. Fastest-läget ger tydliga, ljusa teckningar i rörelser, så kallad overshoot, som kommer av att kristallerna förvisso vrider sig snabbare men också med större utväxling som följd av overdrive. Övriga lägen ger endast aningen synligare nivåer med mer eftersläp.

LG Ultragear 27GL850 har ingen form av eftersläpsreducering, likt ULMB på G-Syncskärmar med motsvarande paneltyper och andra tekniska lösningar som Benqs DyAc. Är du ute efter minsta möjliga eftersläp finns det alltid andra alternativ. Är du ute efter IPS-teknikens styrkor men samtidigt vill minimera eftersläp utan att bilden flimrar? Då är LG Ultragear 27GL850 ett lämpligt val.

VESA Adaptive/Freesync/G-Sync Compatible

LG Ultragear 27GL850 kommer försedd med en klisterlapp som det står Nvidia G-Sync på. Skärmen har dock inte en G-Syncmodul (vilket är uppenbart av antalet bildanslutningar på baksidan) utan använder sig av VESA Adaptive Sync inom intervallet 48–144 FPS. Handboken hänvisar till skärmen som både "Freesync" och "G-Sync". Nvidia har även 27GL850 som en av Nvidia godkänd G-Sync Compatible-skärm. Därför aktiverar funktionen från början med Nvidia-kort.

LG_27GL850_g-sync_klister.jpg

Ja, fast nej. VESA Adaptive är det.

Valet av VESA Adaptive innebär att den adaptiva synken fungerar med alla grafikkort som använder sig av just Displayport VESA Adaptive:

  • AMD: merparten av moderna och även halvgamla GPU:er

  • Nvidia: GTX 1000 och nyare, samt Windows 10.

Freesync över HDMI från AMD-kort fungerar också inom intervallet 48–100 FPS. Vi kan inte nå högre frekvens över HDMI utan att stänga av den adaptiva synkroniseringen i skärmen.

Så långe vi håller oss ovan för synkroniseringsspannet, alltså över 48 FPS fungerar funktionen precis som väntat. När frekvenserna kryper nedåt behåller panelen sina goda egenskaper. Inget flimmer och heller inget extra tydligt eftersläp eller andra problem.

LG_27GL850_menu_adaptive.jpg

Det är en stor skillnad i hur bilden upplevs flyta när spelen renderas inom 50–80 FPS. Stänger vi av den adaptiva synkroniseringen och kör V-Sync: ON rycker det betydligt mer – eller ger då tearing med V-Sync: OFF. Funktionen gör sin onekligen sin sak som den ska göra det.

Kliver vi under 48 FPS blir det däremot ingen större skillnad. Ja, skärmen använder Low Framerate Compensation (LFC) så att 40 FPS återges med 80 Hz. Men det blir ingen större skillnad i upplevelsen av flyt under 48 FPS, inte när vi testar med lite olika speltitlar och testprogram. Faktiskt en ganska tydlig gräns där runt 50 FPS där känslan i grafiken går från flytande till typisk ryckigt.

Låg latens – som väntat

Latensen är låg, precis som den varit med alla spelskärmar vi testat de senaste åren. Kamerametoden vi använder är inte tillräckligt precis när latensen är så låg och vi avrundar till under 10 millisekunder. Leo Bodnar Input Lag tester för HDMI skickar 1080p/60-signal och ger då cirka 14 ms i mitten av skärmen, cirka 10 ms i toppen och cirka 18 ms i botten av skärmen, alltså typiskt för att panelen arbetar i 120 Hz när den matas med 60 Hz-signal.

De flesta spelskärmar visar ungefär samma siffror och ger något långsammare latens när du matar en signal som inte matchar panelens upplösning eller högsta frekvens. Oavsett vad – latens på spelskärmar idag är inte längre ett stort problem. Du kan räkna med påtagligt högre latens från mus, tangentbord och inte minst spelmotorn.

LG_27GL850_menu_adaptive.jpg

LG:s reklam och menyinformation talar om DAS Mode som står för "Dynamic Action Sync" vilket enligt reklamen verkar vara någon form av läge för låg latens. Vi kan inte ändra detta på något sätt vad vi ser. Handboken nämner inte ord om DAS eller Dynamic Action Sync eller vad det ska åstadkomma.