Speltester

3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

För speltesterna används ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti FE med temperaturmål och strömbudget uppvridet, vilket med grafikkortets dynamiska klockfrekvenser säkerställer tillräckligt jämn prestanda. Upplösningarna som används är 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar med höga inställningar.

Därtill används också upplösningen 1 280 × 720 pixlar med låga grafikinställningar för speltesterna. Medan få använder denna upplösning vid faktiskt spelande är det dock ett sätt att flytta lasten från grafikkortet till processorn för att testa vid vilka nivåer som den sistnämnda kan bli en flaskhals i systemet.

När vi rullar vidare mot speltesterna och specifikt syntetiska 3DMark tar Core i9-10980XE position i toppen av de testade Intel-processorerna. Modellen besegras dock av AMD:s Ryzen 9 3950X, som trots färre kärnor uppvisar en cirka 5 procent högre totalpoäng.

Vidare mot de riktiga speltitlarna och upplösningen 720p. Intels nya flaggskepp i Cascade Lake-X-familjen står sig här mycket bra i både Battlefield V och Assassin's Creed: Odyssey – två spel som konsekvent tar bra nytta av myriader av trådar. Som vi såg i recensionen av Ryzen 9 3950X finns det dock exempel på spel som tar stryk prestandamässigt när de får tillgång till för många trådar, något som Far Cry: New Dawn är ett bra exempel på.

Nästa steg upp på upplösningsstegen vid 1080p och liknande resultat presenteras. Nykomlingen är särskilt stark i Battlefield V och Assassin's Creed: Odyssey, men är inte direkt någon slöfock i Total War: Three Kingdoms heller. Största prestandastraffet för det höga kärnantalet syns återigen i Far Cry: New Dawn medan förlusterna inte är fullt lika stora i The Division 2.

Vid upplösningen 2 560 × 1 440 pixlar flyttas en större del av belastningen över till grafikkortet, vilket jämnar ut fältet. Core i9-10980XE rullar generellt på fint här, där Battlefield V och Assassin's Creed: Odyssey i vanlig ordning sticker ut något. Sämst rullar återigen Far Cry New Dawn som verkligen inte gillar processorer med riktigt höga kärnantal.

Slutligen når vi 4K UHD och i vanlig ordning flyttas flaskhalsen nästan helt och hållet till grafikkortet – något som innebär väldigt raka staplar i diagrammen. Den enda titeln som sticker ut här är som vanligt Far Cry: New Dawn, där den 18-kärniga nykomlingen straffas av sitt trådantal och halkar ner något i tabellen.