Sammanfattning

Om det är någon partnertillverkare som entusiaster litar på när det kommer till att ta fram kompetenta grafikkort baserade på AMD:s kretsar är det utan tvekan Sapphire. Företaget har visserligen gjort några snedsteg med vissa generationer, men har dock generellt sett hållit en hög nivå med sina modeller – inte minst då sett till deras egendesignade kyllösningar.

sapphire_5700xt-36.jpg

Med dagens lansering av värstingen Nitro+ tillhandahåller Sapphire två skräddarsydda modeller baserade på AMD:s toppkrets i Navi-familjen, där båda erbjuder markanta förbättringar gällande ljudnivå och temperatur ställt mot det röda lagets referenskort – två egenskaper som var ytterst bristfälliga med den sistnämnda modellen.

Medan båda korten är säkra val för den som är intresserad av ett Radeon RX 5700 XT, ska det dock inte stickas under stolen med att Nitro+ spelar i en övre liga ställt mot det nättare Pulse-kortet. Så om utrymmet i chassit och plånboken finns kan det vara en idé att snegla mot det något dyrare toppkortet från Sapphire.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse

sapphire_5700xt-12.jpg

Sapphires Pulse-kort var ett av de första partnerkorten att nå marknaden efter lanseringen av Radeon RX 5700 XT och har snabbt blivit en favorit bland användare som vill ha ett bättre alternativ än AMD:s referensmodell utan att för den delen betala en alltför grov summa extra.

Modellen erbjuder en mindre fabriksöverklockning ur kartong, vilket placerar Pulse på ungefär samma nivå prestandamässigt som Gigabytes Gaming OC – det vill säga en ganska marginell ökning från AMD:s kort. Det största skillnaden syns istället hos den egendesignade kyllösningen, vilken är långt ifrån en marginell förbättring från AMD:s skapelse.

Ur kartong i kortets prestandaläge hålls ljudnivå och temperatur betydligt lägre än AMD:s referenskort under spelande. Ställt mot Gigabytes Gaming OC är Pulse-modellen något mer högljudd under belastning, både subjektivt och mätmässigt, även om det är nämnvärt att det går att få ner ljudnivån rejält genom att ställa om kortet till dess "Silent"-läge – med lägre klockfrekvenser då givetvis.

Sammanfattningsvis är Sapphires Radeon RX 5700 XT Pulse ett bra grafikkort vars vettiga kyllösning med största sannolikhet är värd den där extra femhundralappen över AMD:s referenskort för de allra flesta där ute.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Pulse erbjuder utmärkt spelprestanda och en bra kyllösning

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Vettig kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...men dock ganska marginellt

Pris vid publicering: 5 300 kronor inklusive moms
Lägsta pris:

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+

sapphire_5700xt-23.jpg

Det nylanserade Nitro+ gör skäl för arvet som namnet bär med sig och rör sig i ett annat segment än det något billigare Pulse-kortet. Modellen tar utan tvekan sikte på Powercolors fläskiga Red Devil-kort, och det är lätt att dra paralleller mellan dessa modeller sett till både fabriksöverklockning och påkostade kyllösningar.

Prestandamässigt landar kortet mellan tummen och pekfingret på samma nivå som Powercolors variant, vilket innebär ungefär 7 procent bättre än AMD:s referensvariant. Något som är trevligt är att Nitro+ även lyckas något uppskruvade klockfrekvenser i sitt "Silent"-läge, vilket innebär att det presterar ungefär som Pulse-kortet i sitt prestandaläge fast vid betydligt lägre ljudnivå.

Gällande kortets kyllösning har Sapphire gjort ett bra jobb med Tri-X-versionen som tar plats på Nitro+, där denna presterar likvärdigt med Powercolors Red Devil ljudmässigt. Företaget har även sett till att övriga komponenter som grafikminne och VRM-del kyls ordentligt, vilket utan tvekan placerar kortet bland de mest välkylda Radeon RX 5700 XT på marknaden idag.

Ovanpå detta syns extrafinesser som omfattande RGB-belysning och utbytbara fläktar, vilket troligtvis inte är en avgörande faktor för någon men dock en trevlig klick grädde på moset. Sammanfattningvis rör det sig utan tvekan om ett utmärkt grafikkort som tillsammans med Powercolors Red Devil ligger i toppen av de tillgängliga Radeon RX 5700 XT-korten.

Sapphire Radeon RX 5700 XT Nitro+ är ett utmärkt grafikkort med en välpolerad och högpresterande kyllösning

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompetent kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat

Nackdelar

  • Ingen direkt marginal för överklockning

Pris vid publicering: 5 699 kronor inklusive moms