Powercolor Radeon RX 590 Red Devil – en svårgreppad kandidat i klassen

Den uppdaterade grafikkretsen AMD Radeon RX 590 innebär flera nya modeller på marknaden. SweClockers passar på att sätta Powercolors Red Devil-variant på prov i testlabbet.

9. Sammanfattning

Lanseringen av AMD Radeon RX 590 må inte förändra läget på marknaden något enormt, men är trots allt ett bra tillfälle för tillverkarna att rulla ut nya eller lätt uppdaterade modeller. Dit hör Powercolor Radeon RX 590 Red Devil, som i allt väsentligt är RX 580-varianten med ny grafikprocessor.

590_Red_Devil-1.jpg

Det behöver i sig inte vara något dåligt, men för just det aktuella fallet blir känslan mest en axelryckning. Modellen presterar ur kartong mer eller mindre identiskt med tidigare testade XFX RX 590 Fatboy, men lider i det läget av en stor nackdel – ljudnivån. Den kan kort och gott endast beskrivas som oacceptabel.

Att välja Silent-läget löser stora delar av problemet, men sänker samtidigt frekvenserna till AMD:s referensnivå ett par procent ned. Dessa går visserligen att skruva upp manuellt utan att kortet låter nämnvärt mer, men frågorna kvarstår – varför är det så konstigt upplagt? Vad fyller OC-läget ens för funktion, och varför är det standard?

På överklockningsfronten levereras bättre resultat än för XFX Fatboy, men fortfarande inte något som på allvar gör skillnad i tabellerna. Kanske har redaktionen bara otur med två kort i rad, kanske är Radeon RX 590 inte modellen för den som enkelt vill pressa upp frekvenserna.

I slutänden är det svårt att motivera varför Powercolor Radeon RX 590 Red Devil ska stå på inköpslistan. Även i Silent-läget låter kortet mer än tidigare testade XFX Fatboy, som dessutom har högre frekvens ur kartong – och kostar några hundralappar mindre.

Fördelar

  • Bra prestanda för klassen

  • Godkänd kylare i Silent-läget

Nackdelar

  • För klassen högt effektuttag

  • Marginell överklockning för exemplaret

  • Oklar poäng med standardläget OC

  • Urusel fläktkurva för standardläget OC

  • Vissa problem med Displayport och 4K UHD

Pris vid publicering: 3 300 kronor
Lägsta pris: