HDR och Local Dimming

För den där extra skjutsen i kontrastförhållande utöver panelens egen kontrast som mäter 2 400:1, kan C32HG70QQ släcka ned i zoner, så kallad Local Dimming. Lysdioderna verkar sitta i vardera kortsidan för funktionen kan släck ned radvis i fyra rader och kolumnvis i två sektioner, rimligtvis vardera kortsidan. Totalt åtta zoner med andra ord.

Åtta zoner är vare sig till eller ifrån och riskerar rent av vara störande vid normalt datoranvändning. Man märker att delar av bilden pendlar i ljusstyrka. Kör du stora Excel-ark eller liknande över ytan kommer funktionen aldrig att triggas igång. Flytta runt fönster och vid blandade arbeten blir effekten just att belysningen ändrar sig i styrka på egen hand. Sannolikt lär de flesta därför välja att stänga av funktionen.

samsung_c32hg70qq_local-dimming_menu.jpg

Däremot är Local Dimming-funktionen essentiell för att få fart i ljusstyrkan vid HDR. Vi kan mäta toppnivåer strax under 600 nits med Local Dimming: ON och strax under 400 nits med funktionen avstängd. Så det är inte förgäves när du väl kör HDR.

HDR-läge triggar Sharpness-bugg

När vi aktiverar HDR i Windows får skärmen en tillfällig aktivering med överskärpt bild. Det motsvarar Sharpness-reglaget på 64 och då får all text och grafik tydliga vita kantskuggor. Det "räcker" med att ändra Sharpness-reglaget fram och tillbaka en gång så landar läge 60 på den neutrala nivå det ska vara.

samsung_c32hg70qq_HDR_sharpness_bugg_2.jpg

Varje gång HDR aktiveras i någon form, varje synkronisering, etcetera, då får bilden kantskuggor motsvarande Sharpness: 64. Klicka för tydligare bild.

samsung_c32hg70qq_HDR_sharpness_bugg_1.jpg

För att skuggorna vid HDR-bild detta måste man varje gång kliva in i menyerna och ändra Sharpness-reglaget fram och tillbaka till 60. Klicka för tydligare bild.

Den här buggen aktiveras varje gång du på något sätt växlar till HDR-läge och kan alltså ske när du växlar upplösningen inför starten av ett spel och varje gång du startar datorn eller väcker den ur vila. Alla tillfällen när grafikkortet synkar mot skärmen. Vi hittade dock en sorts lösning: Kör du med Freesync verkar inte buggen aktiveras.

Brist på bandbredd ställer till med problem

När vi kör HDR över HDMI räcker inte bandbredden till för att köra 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz med 10-bitars färgdjup som är minsta kravet för HDR. Då växlar datorn om till YCbCr med 4:2:2-subsampling av färgerna vilket har ganska negativ inverkan på text och grafik, inte minst i gränssnittet i Windows.

Matar vi 4:2:0 eller 4:2:2-subsamplad bild via HDMI får också väldigt tydlig posterisering. RGB-signal klipper också nivåer mot svart så en YCbCr 4:4:4-signal är att föredra, vilket då ger problem för just HDMI. HDR över HDMI och 10-bitars signal utan subsampling är högsta frekvens 100 Hz.

samsung_c32hg70qq_hdr_posterize_full_chroma.jpg

RGB eller YCbCr 4:4:4 ger minimal posterisering, alltså mer naturliga gradienter. Här är det snarare kameran som skapar mest problem. Klicka för primärfärgerna.

samsung_c32hg70qq_hdr_posterize_chroma_subsample.jpg

Subsamplad YCbCr 4:2:2 eller 4:2:0 ger tydlig posterisering, alltså tydliga steg mellan nyanser. Information och nyanser saknas. Klicka för primärfärgerna.

Kör vi Displayport finns däremot bandbredden för 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz med 10-bitars färgdjup samt full färgupplösning som RGB eller YCbCr 4:4:4. Samma Sharpness-bugg aktiverad dock.

Du vill växla läge i Windows

När vi kör HDR meddelar info-rutan i skärmens menyer ett ”HDR” och även ingångsindikatorn upp i vänstra hörnet meddelar vid synk om HDR används. Menyerna för Color är också utgråade. Färgmässigt får du vad du får med Samsung C32HG70QQ och HDR och det är inte helt fel, om än kanske aningens mörkare tonkurva än önskvärt. Särskilt om skärmen ska gå i ett ljust rum.

samsung_c32hg70qq_hdr-indikator.jpg

Displayport är smidigast för HDR från datorn tack vare bandbredden tillåter 144 Hz och 10 bitar utan subsamplade färger. Du kan köra HDR och Freesync samtidigt, men måste ofta aktivera dessa funktioner var för sig.

Värt att tänka på är att Windows tolkar alla program och all RGB-information utan tillhörande HDR-metadata som SDR-material och därför applicerar en omräkning av alla SDR-nivåer för att få ungefär normalt SDR och HDTV-omfång på materialet som återges. Vad som är maximalt vitt i en SDR-bild dämpas då ned till 130 till 160 nits och även färgerna dämpas för att inte bli överdrivna.

samsung_c32hg70qq_hdr_matning.png

Tonkurvan/EOTF för HDR10 är för mörk och dämpad. Färgmässigt sätter däremot Samsung det mesta nyanserna på plats i HDR-läget. Maximal ljusstyrka varierar hela tiden och 600 nits är endast i kortare stunder.

När det finns HDR-metadata kommer istället rätt EOTF att appliceras. Därför kan man se i exempelvis HDR-klipp på Youtube att högdagrar i bilden lyser ordentligt mycket ljusstarkare än vad vita fält och menyer i själva webbläsaren gör.

Därför är det i grunden endast material avsett för en PQ-EOTF som ser ut som det ska. Allt annat blir ganska knasigt återgivet. Därför behöver man slå av och på HDR manuellt hela tiden. Då är det extra besvärligt när skärmen varje gång HDR aktiveras sätter vita kantskuggor på allt tills du ändrar Sharpness-inställningen fram och tillbaka.

Fungerar även med 4K-källor

Skulle det behövas kan vi köra 4K-signal och HDR via HDMI, inklusive HDCP 2.2, från en Ultra HD-baserad källa likt en spelkonsol, UHD Blu-ray-spelare och liknande källor. Då måste du tänka på att 4K/60 med 10 bitar över HDMI kräver subsampling av färger och därmed ger tydlig posterisering. Kör istället 24 eller 30 Hz med 4:4:4 eller RGB-nivå, alternativt växla ned i upplösning till exempelvis 1080p beroende på vad som ger minst fel och fungerar bäst för situationen.