Montering och sammanfattning

Med Define R6 fortsätter Fractal Design att hålla sig på en bra nivå gällande både kvalitetskänsla och passform. Komponenterna faller på plats som handen i handsken, utan vare sig sned matchning med skruvhål eller trilskande gängor. Detsamma kan även sägas om chassits struktur, där vi efter ett flertal omvandlingar mellan modellens båda utföranden inte stötte på några problem.

fd_define_r6-42.jpg
fd_define_r6-43.jpg

Då det rör sig om ett förhållandevis stort miditowerchassi kommer det inte som någon direkt överraskning att det finns gott om manöverutrymme att få komponenterna på plats. Företaget fortsätter att tillhandahålla en generös mängd genomdragningshål till moderkortsplåtens baksida, där dessa har placerats på ett strategiskt riktigt vis för att få till en utomordentlig kabeldragning.

fd_define_r6-45.jpg
fd_define_r6-44.jpg

Oavsett om det gäller långa grafikkort eller bastanta processorkylare sväljs dessa utan problem inuti Define R6, och erbjuds därtill god ventilation via de medföljande fläktarna i fram- och bakkant. Den första kategorin kan i exceptionellt långa fall utan problem passera in mellan täckplåten i framkant, utan att det blir problem med att koppla in den ytterligare strömmatningen på höga grafikkort.

fd_define_r6-46.jpg
fd_define_r6-48.jpg
fd_define_r6-47.jpg

Utrymmet för kabeldragning på baksidan av moderkortsplåten räcker till alldeles utmärkt för en rejäl hop kablar, där processen dessutom underlättas av de förmonterade kardborrbanden. Överblivna kabellängder lagras med fördel i det väl tilltagna utrymmet som finns framför nätaggregatet.

fd_define_r6-49.jpg

Även om dagens moderkort får allt fler fläktkontakter och styrfunktioner är en integrerad PWM-hubb fortfarande ett mycket trevligt tillskott i datorchassin. Denna används till fördel för styrning av modellens alla chassifläktar, där regleringen skedde via processorfläktkontakten på moderkortet och resulterade i ytterst låg ljudnivå vid låg belastning.

fd_define_r6-50.jpg

Modellens nya lagringssystem känns som en ordentlig uppgradering över föregångaren och fungerade alldeles utmärkt. Här finns det goda möjligheter att flytta runt enheterna precis som man vill, och vid behov slänga ut individuella lagringsvaggor som inte används.

fd_define_r6-41.jpg

Nu när vi börjar närma oss slutet av den här recensionen, kan det konstateras att Define R6 är en klar förbättring över sin föregångare, där det bjuds på en del nya idéer och finesser. Samtidigt vill vi slå ett slag för att göra en ordentlig behovsanalys innan köp, då många av dagens byggen är en betydligt bättre matchning med kompaktare modeller som företagets egna Define C.

Detta blir särskilt viktigt då Define R6 går in på en ganska hög prispunkt sett till sina föregångare. Modellen med stålpanel väntas landa kring 1 379 kronor, vilket är ganska mycket pengar för ett chassi, även om det bör nämnas att påslaget delvis kan motiveras av mervärde i form av fler fläktar, mer påkostade materialval och medföljande PWM-hubb.

Är det dock denna typ av expansionsmöjligheter som eftersöks, med gott om hårddiskplatser, möjlighet att installera en optisk läsare, och därtill kunna anpassa chassit för montering av en rejäl hop fläktar och radiatorer, är Fractal Design Define R6 utan tvekan ett utmärkt val som knappast lär göra någon besviken.

Fractal Design Define R6 är ett utmärkt och lättbyggt chassi med väldigt flexibla expansionsmöjligheter

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Mycket bra expansionsmöjligheter

  • Flexibelt lagringssystem

  • God potential för ventilation

  • Lättåtkomliga dammfilter

  • Integrerad PWM-hubb

  • Enkel kabeldragning

  • Tyst

Nackdelar:

  • Trögstängd lucka (igen)

  • Ganska saftig prislapp

Pris vid publicering: 1 379 kronor (stålpanel), 1 599 kronor (härdat glas)