Färgåtergivning

AOC AG271QG följer rådande färgstandard hyfsat väl. Det vill säga ITU Rec.709 eller HDTV-standard. Vitbalansen är lite för grön direkt ur kartong och denna gröna dominans förstärks när vi sänker ljusstyrkan med brightness-reglaget. Tonkurvan är också lite speciell då den ankrar nyanserna närmast svart ganska väl för att sedan ljusa upp dem en del. Skuggtoner och nyanser av mörkgrått kan därför se ut att "flyta ovanpå" det svarta.

aoc_ag271qg_matning_fabrik.jpg
aoc_ag271qg_matning_rgb-justerad.jpg

Detta är subtilt med ändå synligt eftersom AG271QG ger så pass väl fungerande färger och bra bildkvalitet i övrigt. En TN-panel och även en VA-panel visar upp snarlika problem bara du flyttar på huvudet. Här sitter den här egenskapen i hur själva produkten är intrimmad. Vi kan alltså inte få bort detta intryck genom att ändra på några inställningar i skärmens menyer.

Påminner om konkurrenterna

Vi känner igen detta från tidigare testade modeller likt Asus ROG Swift PG279Q som har samma uppljusade nyanser av mörkgrått. Nej, det är inte stort problem. Ja, det kan delvis ordnas med mätutrustning och färgprofiler om du har högre krav än så här. Kvalitetsnivån på färgåtergivningen är i klass med en bättre allroundskärm, men förstås inte riktigt på yrkesnivåerna för den som kräver de allra sista procenten av precision.

Reglage av intresse är Gamma-reglaget där Gamma1 mäter som som grafen visar. Gamma2-läget är ljusare i tonkurvan och motsvarar en 2,0-potens. Passar bra för ett ljust rum, hög ljusstyrkan på skärmen och när tydlighet prioriteras fram kontrastintryck. Gamma3 är mörkare och motsvarar en 2,35-potens och passar för ett mörkare rum, lägre ljusstyrka på skärmen och ger ett djupare kontrastintryck.

AOC_AG271QG-CC_fabrik.jpg
AOC_AG271QG-CC_rgb-justerad.jpg

Skärmen klipper precis mot vitt. Sänkt kontrastreglage tar inte fram näst sista nivån av digital 254 men kan minska den övergripande avvikelsen något.

Ytterligare och mindre bra reglage

Gamecolor-reglaget skjuter på mer luminans (ljusstyrka) i färger samt skjuter alla milda nyanser mot mer mättade toner. Effekten är större hos grönt och rött jämfört med övriga nyanser. Använder du reglaget slutar det alltså med att alla färger blir ungefär samma starka nyans. Gillar du ansikten som går i en och samma morotsfärgade nyans är detta reglaget för dig.

Shadow Control ger tre lägen av gradvis ljusare skuggtoner. För dig som vill få fiender i skuggorna att synas bättre i kuta-och-skjuta-spel. I övrigt är skärmen annars redan lite uppljusad i skuggtoner och det här reglaget gör endast bilden blaskigare och blekare i alla andra sammanhang.

Under ColorSetup-delen finns också ett sRGB-läge. Detta låser alla inställningar och blåser på närmare 360 nits vilket är väldigt mycket ljus för annat än ljusa rum i dagsljus. I övrigt beter sig sRGB-läget precis fabriksinställningen, fast sämre då.

ColorTemp: Normal behåller den gröna dominansen men skiftar om balansen så att bilden blir mer turkos. Det är vare sig bättre eller sämre än kartonginställningen.

Det finns ett User-läge för färgtemperatur med RGB-reglagen på 64 från början. Reglaget har väldigt stor utväxling så ett enda steg på reglaget skiftar balansen flera procent. Men vi kan få till vitbalansen med tillräckligt god precision och i princip få en nära nog korrekt färgåtergivning.