Vinklar och reflexer

Det är uppenbart redan vid första anblick och första användningen att det är hög kvalitet på VA-panelen hos Z271bmiphz. Kontrastförhållande mäter över 3 000:1 vilken kan jämföras med TN- och IPS-teknik som ger runt 1 000:1. Svärtan är djupare. Eller om man så vill måste annan teknik sänka sin ljusstyrka till 1/3-del för att ge lika djup svärta.

acer_z271bmiphz_reflex_mecha.jpg

Panelen är också uniform, där vi inte har några synliga skiftningar över ytan. Inga mörka eller ljusa hörn eller andra kända problem. Det finns heller inga spår av posterisering/bandning som tyder på att panelen inte kan täcka in alla nyanser. Så heller inga spår från halvtonsmönster eller pixelstrukturer som stör intrycken.

Regleringen av ljusstyrkan sker också den utan flimmer. Vi talar om en skärm som har möjligheten att fungera för både spel och mer krävande och längre sessioner som arbetsskärm eller allround för skrivbordet.

Effektivt reflexfilter

Reflexfiltret är matt med en aning av glansighet. Men det ska mycket till för att spegla sig i skärmen. Du ser siluetter när något tecknar sig mot en mycket ljus bakgrund. Till exempel en bred (från krökningen på skärmen) siluett av dig själv. Vita väggar är inget större problem och vi vinklar även skärmen så att fönster kommer med i reflektionerna. Den reflexen syns, men stör inte.

acer_z271bmiphz_reflex.jpg

Låg ljusstyrka i ett rum med starkt ljus. I vänsterkant reflekteras ett dagsljusfönster. Ändå överlever skärmen tack vare ett bra reflexfilter.

Att skärmen är böjd ger heller inga problem med reflexer. De som sett böjda TV-apparater med blanka filter vet att de tenderar att dra ut reflexer över hela bilden. Vad som är en fönsterreflex i ett hörn på en icke-böjd-TV blir istället en lång utdragen reflex över hela skärmen. Det problemet inträffar inte här.

Vi sänker ljusstyrkan på skärmen till nivåer som är alldeles för låga för arbetsrummet. Ja, det fungerar fortfarande. Svärtan ger fortfarande ett djupt intryck och skärmen fungerar trots att skärmen är fel optimerad och fel placerad för rummet. Ja, det räcker så här. Acer Z271bmiphz har ett av de bättre reflexfiltren vi testat. En nivå som inte alltid finns på de enklare modellerna av spelskärmar.

Färger men inte skuggor är intakta i vinkel

Vad som varierar i vinkel är tonkurvan, hur olika nivåer ljussätts. Där beter sig Z271bmiphz precis om väntat för en VA-panel och rakt framifrån är det för mörkt i svärtan. Åt sidorna ljusas bilden omedelbart där mörka nyanser blir ljusare. Det syns även att panelen inte alls kliver lika djupt ned i sin bottensvärta utan istället blir mörkblå.

acer_z271bmiphz_vinkel_miljo.jpg

Kameran överdriver något de skillnaderna som betraktningsvinkeln ger. Bortre hörnet upplevs inte som mörkare och färgerna är så gott som intakta. Mycket bra för att vara en VA-panel.

Fortfarande fördel hos IPS-baserad teknik för dig som vill ha konsekvent återgivning av skuggtoner och mörka nyanser. Men för att vara VA-panel är detta ändå imponerande och jämfört med TN-paneler är det överlägsen betraktningsvinkel, särskilt i fråga om hur intakta färgerna är.

Och med ett uppmätt kontrastförhållande på över 3 000:1 i panelen är det förstås också överlägset all annan LCD-teknik i fråga om att skapa kontrast. Svärtan blir förvisso sämre och gråare i vinkel, men då utgångspunkten är så bra blir det ändå inte alls lika blaskigt jämfört med TN-panel.

Intressant, eller lustigt nog, är specificerat kontrastförhållande 1 000:1 vilket är vad man kan vänta sig av IPS- eller TN-teknik.