Sammanfattning

Roccat har ofta setts som ett billigare alternativ inom spelfokuserade tillbehör, och är sällan förstahandsvalet när det är dags för ny utrustning. Efter att ha använt Ryos MK FX i cirka tre veckors tid finns det förståelse varför dem ofta glöms bort när det kommer till inhandling av tillbehör.

IMG_7965.jpg

Trots alla funktioner finns det en del orosmoment. En av dessa är byggkvaliteten som inte är byggd efter sitt pris och kan enbart beskrivas som plastig. Tangentbordet saknar allt vad premiumkänsla heter. Profilknapparna är dem enda som inte besitter ett par Cherry-brytare, vilka har en ljudnivå över de mekaniska brytarna vid anslag.

Sett till mjukvaran så uppfyller den sin mest grundläggande funktion. Bolagets Easy-Shift-koncept är rätt smidig och kan bli användbar, däremot hade undertecknad velat se lite djupare integrering med spelen än bara förinställda makroinspelningar som i många fall blir överflödiga. Ett exempel är ett kommando för att ladda om vapen, som endast består av tangentslaget "R".

Med i mjukvaran finns finesserna Talk och Connect, som ska ge bättre interaktion med övriga produkter från bolaget respektive inställningsmöjligheter via telefon. Gemensamt för båda är att de helt enkelt inte fungerar överhuvudtaget, trots att båda produkterna som redaktionen har inne har stöd för dessa egenskaper. Mjukvaran i sig känns inte helt färdig där vissa funktioner, som att koppla till ett specifikt spel, helt enkelt inte fungerar.

Under varje tangent sitter den bruna modellen av Cherrys MX-brytare, vilka fungerar som väntat. Till skillnad från andra uppsättningar i Ryos-serien finns MK FX-modellen endast med bruna brytare och kan vara en avgörande faktor för många. Om intresset finns så rekommenderas det att testa brytarna, i bästa fall hela tangentbordet, innan köp.

Sammanfattningsvis så har Roccat Ryos MK FX en helt del spännande funktioner och ungefär lika många som är trasiga. Bolaget har varit ambitiösa med finesserna på tangentbordet, men har någonstans på vägen glömt bort att färdigställa produkten. Blanda det med en allt för plastig konstruktion och ett pris på hela 1 690 kronor så krävs det väldigt mycket för att rekommendera detta framför andra på marknaden som ofta har betydligt bättre byggkvalitet.

Fördelar

  • 3,5 mm-hubb

  • "Full n-key rollover" via USB

  • Smidig kabelhantering

Nackdelar

  • Undermålig byggkvalitet

  • Trasiga mjukvarufunktioner

  • Dålig mjukvara

  • Priset

Pris vid publicering: 1 690 kronor
Lägsta pris: