Anslutningar och G-Sync

Skärmen ger oss den för G-Sync obligatoriska Displayport-anslutningen samt en HDMI-ingång. Den senare är strypt i förhållande till aktuella specifikationer och kan därför inte driva skärmen i 144 Hz. Istället är den låst till maximalt 60 Hz oavsett vad du väljer för pixelmatris. HDMI-ingången kan fortfarande fungera för enklare användning och för att få en fungerande bild.

Dell_S2716DG_kontakter_1.jpg

USB-hubb, HDMI och Displayport samt en linjeutgång på undersidan.

50 Hz över HDMI fungerar till exempel som det ska, det vill säga utan att bilden blir ryckig. Du kan ansluta exempelvis en digitalbox eller liknande 50 Hz-källa utan nackdelar.

Dell_S2716DG_video_modes.png

Vill du åt den adaptiva synkroniseringen i form av Nvidia G-Sync krävs i vanlig ordning ett modernare Nvidia-grafikkort och att du ansluter via Displayport. Eftersom Displayport också är enda sättet att köra frekvenser över 60 Hz är det också det som fungerar för eftersläpsreduceringen ULMB i 85, 100 eller 120 Hz.

G-Sync inom 30 till 144 Hz

Adaptiv synkronisering som G-Sync samt AMD:s motsvarighet Freesync, fungerar enkelt beskrivet genom att skärmen synkroniserar efter grafikkortet. Renderar grafikkortet i 55 fps uppdateras skärmen i 55 Hz och så vidare. Hos Dell S2716DG fungerar detta inom intervallet 30 till 144 Hz.

Vi har tagit upp i detalj så många gånger tidigare så inget djuplodat beskrivet denna gång. Fördelen med adaptiv synkronisering är att vi slipper problem som annars blir aktuella med skärmar som arbetar med fast intervall. Det vill säga att vi slipper tearing-fenomen med bruten grafik (V-sync avstängt) och vi slipper den ryckighet som uppstår med V-sync aktiverat där grafikkortet måste vänta in skärmens uppdateringscykel.

Dell_S2716DG_Nvidias_G-sync_indikator.jpg

Effekten är som störst när grafikkortet pendlar mellan 40 till 80 fps där traditionella lösningar alltid ger tydliga störningar som ryck eller tearing. Adaptiv synkronisering ger istället ett sömlöst flyt utan bruten grafik. Detta ger också dig som spelare en annan möjlighet till anpassa spelens grafikinställningar efter vad som fungerar för just dig.

Nvidia G-Sync hos Dell S2716DG fungerar smärtfritt och utan problem. Skärmens menyer talar också direkt om när G-Sync är aktivt eller inte, vilket underlättar när man har mjukvaruproblem.

USB-hubb och ljudutgångar

Ytterligare anslutningar finns i form av ljudutgångar och 4-portars USB 3.0-hubb. En av portarna är snabbladdande, den under USB-anslutningen på vänster kortsida.

Dell_S2716DG_kontakter_2.jpg

Skärmen har inbyggda stereohögtalare men till vår "besvikelse" ville de inte fungera. Nvidias drivrutiner känner inte igen dem som kapabla till ljud oavsett om vi kör HDMI eller Displayport. Installation av Dells drivrutiner från medföljande CD-skivan var heller ingen framgång. Fortfarande lika icke-accepterad som ljudenhet. Vare sig högtalarna eller de inbyggda anslutningarna för hörlur och linjenivå gav i från sig ett pip.

Vi slösar inte mer tid på detta. Allt vi kan konstatera är att andra skärmar vi testar inte alls är besvärliga med att få ljud. Snarare tvärtom, högtalarna vaknar till då och då vare sig vi vill eller inte. Så vi välkomnar tystnaden. Ljud går dessutom alltid att lösa på något sätt och de ger alla bättre kvalitet än den genomsnittliga skärmhögtalaren. En ljudlös skärm hör till i-landsproblemen.