Montering och sammanfattning

Faktorer som byggkvalitet och passform brukar ofta få tummas på när tillverkare rör sig nedåt i prisstegen, men detta är verkligen inte fallet med Eclipse P400. För 695 kronor har Phanteks lyckats träffa in en nästan overkligt hög finish med chassit, där allt ifrån den stålbeprydda utsidan till den välbyggda insidan utan problem tävlar med långt dyrare modeller på marknaden.

eclipse_p400-27.jpg
eclipse_p400-30.jpg
eclipse_p400-32.jpg

Modellens inre följer de senaste tidens öppna trend till punkt och pricka, och gör det dessutom med bravad. Komponentmonteringen är oerhört smärtfri, med generöst manöverutrymme runt komponenterna, samtidigt som de många genomdragningshålen gör det till en smal sak att få till en snygg kabeldragning. Därtill finns det god potential att komplettera med ytterligare ventilation och färdigfyllda vattenkylningssystem.

eclipse_p400-31.jpg

Det enda egentliga smolket i bägaren för modellen är restriktionerna gällandes processorkylare. De 160 mm som finns att tillgå räcker visserligen till för många tornkylare på marknaden, samtidigt som det dessvärre räknar bort många av de absoluta flaggskeppen som använder sig av 140 mm-fläktar.

eclipse_p400-28.jpg
eclipse_p400-29.jpg

Kabeldragningsmöjligheterna i chassit är i princip exemplariska. Gott om utrymme på baksidan av moderkortsplåten, med 25 mm att tillgå, en myriad av genomdragningshål till huvudkammaren och smidiga kardborrband gör det till en riktig barnlek att få till en snygg och välfungerande kabeldragning. Hålet framför nätaggregatet är dessutom en utmärkt plats att skuffa undan överblivna kablar.

eclipse_p400-33.jpg
eclipse_p400-34.jpg
eclipse_p400-35.jpg
eclipse_p400-36.jpg
eclipse_p400-37.jpg
eclipse_p400-38.jpg
eclipse_p400-39.jpg

Chassit kommer, som tidigare nämnts, med inbyggd belysning i främre delen av botten, med möjlighet att koppla på ytterligare LED-lister på insidan. Ett enkelt tryck på en knapp ändrar färgen på belysningen i sju olika nyanser, vilket ger bidrar till den där riktiga "Fast and the Furious"-känslan som vi alla(?) älskar. Det bör dock nämnas att belysningen går att stänga av helt och hållet genom ett långt tryck på tidigare nämnda knapp.

Sammanfattningsvis kan vi bara lyfta på hatten för vad Phanteks har lyckats med i det här prissegmentet. Eclipse P400 är ett oerhört välbyggt chassi med ett lättarbetat och genomtänkt inre. Det är utan tvekan det bästa chassit vi testat för 695 kronor, som dessutom står sig starkt mot långt dyrare modeller.

Phanteks Eclipse P400 är ett utmärkt chassi med skyhög byggkvalitet, genomtänkt design och lättsmält prislapp.

Fördelar

  • Byggkvalitet och passform i toppklass

  • Goda expansionsmöjligheter

  • Väldigt lättarbetat

  • Exemplariska kabeldragningsmöjligheter

  • Priset

Nackdelar

  • Vissa restriktioner gällandes höjden på processorkylare

Pris vid publicering: 699 kronor