Slutsats och sammanfattning

Sapphire levererar ett kompetent grafikkort med Radeon R9 390 Nitro, där företaget lyckats pressa lite till ur grafikkretsen Hawaii som först såg dagens ljus hösten 2013. Modellen ligger mellan Geforce GTX 970 och GTX 980, med god marginal mot den förstnämnda.

För att tygla värmeutvecklingen har tillverkaren valt att montera kylaren Tri-X, som klarar att hålla temperaturerna i schack utan att den för sakens skull låta ljudnivån springa iväg allt för mycket.

IMG_3453.jpg

Vissa baksidor finns, framförallt på effektsidan. För att klara av de uppskruvade klockfrekvenserna har Sapphire valt att dra på effektförbrukningen ordentligt, vilket gör att det drar avsevärt mer än konkurrenterna från det gröna laget. Samtidigt ger den extra spänningsregleringen rum för bättre överklockning.

Sammanfattningsvis är Sapphire Radeon R9 390 Nitro ett grafikkort med tillräcklig kraft för spelande i 2 560 x 1 440 pixlar. För priset strax över 3 000 kronor gör sig kortet bra, med prestanda något under Geforce GTX 980 – även om modellen är på det röda i effektsammanhang. Det är helt enkelt ett utmärkt grafikkort i klassen med gott om prestanda för ett rimligt pris.

Sapphire Radeon R9 390 Nitro ger hög prestanda och tyst drift till ett bra pris.

Fördelar

  • Bra prestanda

  • Tyst och effektiv kylare

  • Bra prestanda för priset

Nackdelar

  • Hög effektåtgång

Pris vid publicering: 3 300 kronor
Lägsta pris: