Reflexer och betraktningsvinklar

Reflexfiltret hos AOC G2460QV6 är typiskt matt med en mild struktur eller hinna över bilden. Dämpningen av sekundär reflexer är bra. Du kan inte spegla dig i skärmen utan det blir som en siluett mot bakgrunden, precis som med Mechazilla-bilden här nedanför.

AOC_G2460QV6_reflex.jpg

Likt andra matta ytor har filtret lite problem i ljusa rum med att vita väggar skapar en slags hinna över bilden. Stark inomhusbelysning tenderar också att färga svärtan mot det mörkbruna hållet. Vi ser en del av dessa effekter på UFO-bilderna i avsnittet om eftersläp och responstid. Där är det reflexer från SweClockers-kontorets väggar som ger bakgrunden en grönbrun färgning beroende på var på skärmens yta har kameran har fångat ett UFO i rörelse.

På det hela godkänt för den som gillar matta filter men då måste du också kunna hantera situationen med att reflexer påverkar bilden

Flimmerfritt ljus

Ljusstyrkan hos panelen går som högst till 250 cd/m2 vilket är ett rimlig nivå. Det är egentligen endast i riktigt ljusa rum du vill kliva högre än så. Regleringen av lysdioderna sker helt fimmerfritt och ingen pulsbreddmodulering används. Kontrastförhållandet i panelen är cirka 900:1, typiskt värde för en modern TN-panel.

Panelen är alltså av TN-typ och de flesta torde veta vad detta innebär i praktiken. Det är alltså omöjligt att vid normal skrivbordsplacering enligt ergonomiska riktlinjer (ögonen i höjd med överkanten på armlängds avstånd) få en enhetlig bild på skärmen. Undre delen blir ljusare än den övre delen av bilden och den undre delens vitbalans kommer också gå mer mot turkos.

AOC_G2460QV6_vinkel_rak.jpg

Betraktar du skärmen mer ovanifrån skiftar vitbalans tydligare mot cyan/turkos och tonkurvan blir ljusare med en skiftning nära vitt där vi inte längre ser skillnad mellan ljusgrått och vitt.

AOC_G2460QV6_vinkel_ovan.jpg

Underifrån blir det omvänd effekt med färgskiftning mot orange. Tonkurvan blir mörkare, ljusstyrkan faller och mörka nyanser sotar igen i svart. Mot sidorna är effekten främst ett lägre kontrastförhållande med minskad ljusstyrka och ljusare svärta.

AOC_G2460QV6_vinkel_under.jpg

Enda gången vi kan observera en jämn återgivning över ytan är i rak vinkel mot skärmen cirka två meter bort. Knappast en ergonomisk placering. Knappast något ovanligt heller. TN-paneler fungerar så här. Det är fortfarande fullt användbart för text och allmänt användande. Tydligare krav på skärmen? Då bör du titta på annan panelteknik än TN.

6-bitars panel med FRC

Panelen specificeras indirekt som 8-bitars, men det är tydligt och klart en panel som använder tidsbaserade halvtonsmönster, temporal dithering, och så att säga blinkar fram nyanser. Detta brukar kallas för FRC, frame rate conversion, Det syns tydligt i mörka nyanser där bilden hela tiden rör sig som ett slags konstant brus. Detta är ett tecken på att panelen endast är kapabel till 6 bitars nyansering och precisionen uppnås genom att hela tiden alternera läget hos kristallerna.

För det är ändå precision i detta och AOC G2460QV6 undviker problem som posterisering, tydliga steg mellan närliggande nyanser. Nackdelen är förstås att bildens ständiga rörelse och ”brusande” riskerar göra skärmen lite ansträngande i det långa loppet.

AOC_G2460QV6_LED-bleed.jpg

Testexemplaret har inga besvärande fenomen med ojämnt intryck av svärta, så kallad clouding. Hörn och kanter är heller inte tydligt ljusare än mitten. Däremot kan vi se lysdioderna i nedre vänstra kanten se en ojämnhet. Detta är högst sannolikt ett problem hos testexemplaret då liknande fenomen brukar variera med tillverkningen. Störande? Kanske. Förmodligen döljs just detta av alla symboler i aktivitetsfältet men har du enhetlig bakgrund märks sådana här fenomen av.