Vinklar och reflexer

TN-panelers största svaghet är betraktningsvinklarna. Minsta lilla förflyttning av huvudet påverkar tonkurva, vitbalans och och färger. Rakt framifrån sotar bilden igen i mörka delar på XB280HK och mot mot sidorna ljusas skuggnyanser upp så att bilden ter sig blaskig. Du kan inte räkna med att i en ergonomisk arbetsposition få en jämn och konsekvent färgåtergivning på den här skärmen, så enkelt är det. Vinkeln avgör och därför är det en fördel att stativet ger en stor justeringsmån så att du kan anpassa efter din situation.

acer_xb280hk_reflex_1.jpg
acer_xb280hk_reflex_2.jpg

Reflexfiltret är matt och fungerar förhållandevis bra. Det håller några snäpp högre kvalitet jämfört med ett genomsnittligt matt reflexfilter på så sätt att vi inte ser allt för störande nivåer av att omgivningens ljus färgar svärtan i bilden. Vi kan fortfarande avgöra färgen på våra kläder och spegla föremål på skrivbordet. Men det är också så pass bra dämpning av att vi inte får in rum och möbler i reflektionen. Vi ser heller ingen störande yta eller struktur som ofta blir resultatet av filter med kraftfullare reflexdämpning.

acer_xb280hk_reflex_jmfr.jpg

Överlag är XB280HK lugn och behaglig jämfört med andra TN-skärmar vi sett och testat. En av flera möjliga förklaringar är att skärmen inte använder pulsbreddmodulering för att reglera ljusstyrkan utan lysdioderna är stabilt flimmerfria hela vägen ned med Brightness-reglaget i botten.

Bilden är inte helt uniform över ytan och vi kan märka av lite skillnader mot hörn och kanter av varierande ljusstyrka. Detta utan direkt störande fenomen som blödande ljus i kanter eller ljusa fläckar, ”clouding”. Men var beredd på att heltäckande ytor av framför allt ljusare nyanser skiftar svagt över ytan och det går att observera ifall du letar efter den här typen av avvikelser.

Panelen verkar arbeta med fulla 8 bitars färgdjup då vi inte kan se eller ana något flimmer från dithering/halvtonsmönster som annars är vanligt med TN-paneler. Vi ser heller inget distinkt inversionsflimmer. Rent subjektivt efter en vecka med skärmen på skrivbordet är det just en behagligare upplevelse än vi sett med många andra TN-baserade gamingskärmar.