Latens och responstid

Latensen är låg och ligger kring 3-4 millisekunder. Sedan tar det 5 till 7 millisekunder för kristallerna att vrida sig mot full ljusgenomsläpp. Allt som allt en ”display lag” på cirka 10 millisekunder och det är ett typiskt värde för spelanpassade skärmar. Detta inkluderar skalningen i Nvidia-GPU:n till skärmens 3 840 × 2 160 pixlar. Eftersom vi mäter jämte en bildrörsskärm kan den inte synka mot UHD-signaler utan testprogrammet SMTT kör 1 920 × 1 440 pixlar i det här fallet.

Nu är detta med latens på grund av skalning egentligen ett icke-problem. Dels sköts detta alltid av GPU:n när du har G-Sync igång. Dels är latensen uppenbarligen låg så att det kanske vinns någon millisekund är inte avgörande. Din spelupplevelse med den här skärmen kommer inte att stå eller fall med att det är 9 eller 10 millisekunders total fördröjning.

acer_xb280hk_respons_ny.jpg

Overdrive-inställningen består av tre lägen, Normal, Off och Extreme. Av dessa är det förinställda Normal du vill använda eftersom Off ger tydliga eftersläpningar och Extreme ger tydliga overdrive-skuggor. Normal-läget är faktiskt riktigt bra balanserat och gav inga synliga släp eller störande skuggor i praktiken. Förvisso ger Extreme-läget lite mer skärpa i rörelser men det är överskuggas bokstavligen av overdrive-skuggorna. Annars är eftersläpen på den nivå vi kan vänta oss av en panel som arbetar i 60 Hz.

Skärmen är verkligen optimerad för att ge så lite eftersläpande som möjligt och presterar oväntat bra för att vara en 60 Hz-panel. Vi såg därför ingen anledning till att köra något annat än Normal-läget med Acer XB280HK.