Montering och slutsats

Phanteks har väldigt få prickar i protokollet när det kommer till passform samt kvalitetskänsla hos sin chassin, och med Enthoo Evolv ITX lyckas företaget återigen hålla sig över ribban de tidigare spikat. Modellen har visserligen svårt att mäta sig med Enthoo Evolv, vars premiumkänsla är något i riktig hästväg, och landar snarare istället på nivå med Enthoo Mini XL – vilket får anses som fullt godkänt.

IMG_7950.jpg

Enthoo Evolv ITX är långt ifrån det minsta Mini ITX-chassit på marknaden, men sett till dess relativt kompakta mått har Phanteks gjort ett bra jobb med utnyttja insidan på ett effektivt sätt. Montering av både moderkort och grafikkort gick som en dans, samtidigt som det fanns generöst med utrymme för både gigantiska luftkylare och ännu fläskigare grafiklösningar.

IMG_7952.jpg

Företaget imponerar genom att erbjuda i princip samma möjligheter för montering av radiatorer som storebror Enthoo Evolv, och i det stora hela känns chassit välanpassat för vattenkylning. Modellen har flera generösa monteringspunkter för radiatorer samtidigt som monteringsramen i taket gör det enklare att komma åt komponenterna då denna enkelt går att skjuta ut.

IMG_7951.jpg

Vidare bjuder chassit på stöd för stora nätaggregat, vilket verkligen inte är särskilt vanligt hos Mini ITX-modeller. Därtill hanteras kabeldragningsproblematiken på ett superbt sätt, med generöst utrymme för själva kablarna i kombination med mängder av genomdragningshål och tillhörande kardborrband.

Det största problemet med Enthoo Evolv ITX är sakerna som fått stryka på foten för att Phanteks ska lyckas träffa en lägre prispunkt med modellen. Chassit är företagets första flirt med "budgetsegmentet", vilket gör att det saknar mervärdesfinesser som exempelvis pumpfäste och den prisade PWM-hubben. Bantningen tycks inte heller ha påverkat prislappen tillräckligt, där modellens 750 kronor placerar denna en bit över det vi själva skulle kalla budget.

Sammanfattningsvis är Enthoo Evolv ITX ett trevligt tillskott i Phanteks sortiment och är utan tvekan ett bra chassi. Förutsatt att du kan leva med ett lite större Mini ITX-chassi vars kvalitetsnivå och tillbehör inte riktigt håller jämna steg med dess storebror kan modellen vara ett riktigt intressant alternativ för entusiasten med vattenkylningsambitioner.

Phanteks Enthoo Evolv ITX är ett bra chassi med, för storleken, goda förutsättningar för vattenkylning.

Fördelar:

  • Bra passform och kvalitetskänsla

  • Goda expansionsmöjligheter för sin storlek

  • Mycket enkel kabeldragning

  • Bra stöd för vattenkylning

Nackdelar:

  • Trögt fläktfilter i botten

  • Suddigt fönster

  • Saknar mervärdet från andra Phanteks-modeller

Pris vid publicering: 750 kronor
Lägsta pris: