Reflexer och vinklar

LG har utrustat skärmen och dess IPS-panel med ett matt reflexfilter som beter sig som matta reflexfilter typiskt brukar. Det går verkligen inte att spegla några detaljer i skärmens yta, inte ens när du står långt åt sidorna. Karaktären på filtret är därför att det överlag plockar upp ljuset från rummet och ytor på ett sätt som ändå stör. Jag kan till exempel inte spegla min hand i skärmen men ändå använda handen på en meters avstånd för att skapa en diffus fläck mot en mörk bakgrund på skärmen. Den dag du har en ljus tröja på dig blir en dag med ljusare svärta i skärmen.

LG_34UM67_reflex_1.jpg

Sitter framför skärmen...

LG_34UM67_reflex_2.jpg

Håller upp ett papper framför skärmen...

LG_34UM67_reflex_3.jpg

Går loss på tangentbordet!

Du kommer alltså inte att se din omgivning speglas i skärmen medan stora ytor och framför allt ljuskällor ändå påverkar skärmen och sätter en färgton på svärtan. Varmgul inomhusbelysning kan till exempel ge en brun karaktär över hela ytan, ett vitt skrivbord kommer att göra underdelen av skärmen ljusare och så vidare. Du kanske tror att skärmen har ”IPS glow”-fenomen men det är egentligen bara ditt skrivbord som speglas i reflexfiltret.

I vinkel måste du ta dig långt åt sidorna innan skärmen tappar färg och kontrast. Det största problemet med vinklar är då snarare just det nämnda att reflexfiltret plockar upp exempelvis skrivbordets färg och återspeglar det som en toning. Det är inte helt lätt att avgöra vad som beror på reflexfiltret och vad som beror på betraktningsvinklarna.

LG_34UM67_reflex_jmfr.jpg

Rakt framifrån i rät vinkel och på en halv meters avstånd märker vi ingen betydande avvikelse över ytan utan den är uniform. Däremot slår reflektioner från väggar och skrivbord in i bilden och sätter färg på hörnen. Drar vi in LG 34UM67 i ett utrymme med svarta väggar kan se notera ett visst tapp i kontrastförhållande mot hörnen som verkligen handlar om betraktningsvinklar och bildpanelen. Fast det är ändå ett mindre problem jämfört med hur reflexfiltret agerar ihop med omgivningen.

Helt klart är vi imponerade hur pass bra den här skärmen hanterar sitt breda format i fråga om vinklar. Mindre imponerade är vi av reflexfiltret som i praktiken blir lite av en suddig spegel.