Zalman Reserator 3 Max

IMG_7272.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

Zalman

Modell

Reserator 3 Max

Material

Aluminium, koppar, plast

Fläkt

1x 120 mm

Fläkthastighet

PWM-styrd mellan 1 000-2 200 RPM

Kompatibilitet

  • Intel 2011, 1366, 1156, 1155, 1150 och 775

  • AMD AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2

Kylpasta

Medföljer

Konstruktion

Sluten vattenkylning av egen design med pump, vattenblock och radiator

Lägsta pris

Precis som Antec är Zalman ett välkänt märke bland entusiaster. Företagets karakteristiska kylare var mer eller mindre branschstandard under flera år, och ingenjörerna på utvecklingsavdelningen har aldrig varit rädda att ta ut svängarna.

Även när det kommer till vattenkylning har Zalman en hel del i bagaget. Familjen Reserator har hängt med i många år och i fler olika utföranden, där det ursprungliga tornet tänkt att placeras brevid datorn utan tvekan är mest välkänt.

IMG_7274.jpg

Reserator 3 Max är dock en mer avskalad variant i samma anda som andra slutna vattenkylare på marknaden. Designen är Zalmans egen, både för kylblocket med inbyggd pump och för radiatorn

IMG_7275.jpg

Själva blocket har som brukligt en kopparplatta, och har likt lösningar från Asetek eller Coolit pumpen inbyggd. Paketet drivs på 12 volt fristående från fläkten, och blå LED-belysning hjälper konstruktionen att skina lite extra.

IMG_7276.jpg

Radiatorn med tillhörande fläkt ser distinkt annorlunda ut jämfört med andra paket. Själva kylflänsen sitter i en plastram och är cylinderformad med en profil som följer fläkten. Utseendemässigt känns Zalmans karaktärsdrag väl igen.

Själva fläkten mäter 120 millimeter och har ett angivet varvtal upp till 2 200 RPM som styrs via PWM genom moderkortet oberoende av pumpen. Modellen är fastmonterad utan möjlighet till enkelt byte, och precis som pumpen finns blå LED-belysning som skiner i mörkret.

IMG_7277.jpg
R3MAX_05.jpg
R3MAX_07.jpg
R3MAX_09.jpg

Baksidan avslöjar ett hål i linje med fläktens motor, omgivet av täta kylflänsar. Under skalet ruvar vad Zalman kallar "dual radial radiator design" samt "quadro cooling path", vilket med dubbla radiatorer i varandra och genomtänkt flöde i kopparledningarna ska innebära god värmeavledning.

En bonus är dessutom enligt Zalman att luftflödet från fläkten även läcker ut åt sidorna genom radiatorn. Det hjälper till att kyla bland annat chipset och VRM, komponenter som annars kan bli väldigt varma vid vattenkylning.

Montering

Reserator 3 Plus levereras med monteringskit för alla moderna plattformar. Lösningen i stort känns igen från andra produkter, och även om det är pilligt med många steg innebär metoden oftast inga oöverstigliga hinder.

IMG_7273.jpg

Själva monteringssatsen består av en bottenplatta där hylsor placeras i olika hål beroende på plattform. Dessa hålls på plats med klämmor för att inte ramla loss i kritiska ögonblick.

Andra delen av konstruktionen är en ringformad ram som skruvas fast i kylblocket, en för Intel alternativt en för AMD. Monteringen sker genom att skruva fast ramen rakt ned i hylsorna utan vidare spisning. Projektet går att lösa på egen hand genom tur, tålamod och vilja, men blir klart enklare med ett extra par händer. Precis som för Antec behöver hela kylaren manövreras i det sista stadiet, även om bottenplattan i det här fallet håller sig bättre på plats.

IMG_7296.jpg

Väl monterad är det inga konstigheter. Kylaren placeras med fördel i chassits bakkant, med pumpen ansluten till 12 volt och fläkten till PWM eller motstånd. Både fläkt och kylblock lyser blått när konstruktionen matas med ström.

Sammantaget bjuder Zalman Reserator 3 Max på godkänd montering, varken mer eller mindre. Det handlar om många steg och ett par extra händer är guld värda, men delarna hamnar förhållandevis enkelt på plats och upplevs vara av bra kvalitet. Jämfört med Antecs bjudresa genom monteringshelvetet handlar det om rena rama himmelriket.