Slutsats

slutsats.jpg

Intel slår sig in på AMD:s territorium med upplåsta processorer i mellanklassen. Möjligheten att enkelt justera klockfrekvensen utan att påverka andra viktiga värden i någon större utsträckning är en efterlängtad möjlighet, men vi ställer oss ändå frågande till vad målgruppen för de nya processorerna egentligen är.

Poängen med överklockning är i grunden att välja en billigare modell för att sedan höja klockfrekvensen till samma nivå som en dyrare dito. Intels nya upplåsta processorer gör visserligen överklockning till en barnlek, men kostar samtidigt en slant extra i fallet Core i5 655K. Fyrkärniga Core i7 875K är å andra sidan betydligt billigare än mycket snarlika i7 870, vilket får oss att tro att senare modellen kommer att fasas ut.

Med det sagt finns det ingenting att anmärka på själva processorerna. Det handlar om samma beprövade arkitekturer som övriga modeller i Core i5- och i7-serierna (LGA 1156) med rejäl prestanda och konkurrenskraftig strömförbrukning.

Intel får gärna fortsätta att satsa på entusiaster och överklockare, vilket vi inte tvekar en sekund på att de kommer. Om processorjätten dessutom sneglar på på konkurrenten AMD och anammar en mer aggressiv prissättning kan även denna serie bli ett guldkorn att ta vara på.

Fördelar:

  • Mycket bra prestanda

  • Mycket bra överklockningspotential

  • Upplåsta multiplar underlättar överklockning rejält

Nackdelar:

  • Core i5 655K är betydligt dyrare än motsvarande låst processor (i5 650)

Fyrkärniga Core i7 875K beräknas kosta cirka 3 795 kronor medan tvåkärniga Core i5 655K landar på 2 495 kronor inklusive moms.