Datorgrafik har alltid handlat om att skapa maximalt trovärdiga resultat med minimala resurser, där framsteg på både hård- och mjukvarusidan lett fram till det vi har idag. Den heliga graal för grafik är ray tracing, som med NVIDIA-grafikkort av senare snitt är verklighet. Tekniken är dock tungdriven och för ett mer välflytande resultat för ray tracing-spelande och spelande i största allmänhet har NVIDIA utvecklat lösningen Deep Learning Super Sampling – DLSS.

Som namnet antyder handlar det om att använda maskininlärning för att med olika knep bibehålla bildkvalitet, men utan att belasta grafikkortet lika tungt. En central del i detta finns på hårdvarusidan, där Tensor-kärnor särskilt framtagna för att hantera AI-kopplade beräkningar på ett effektivt sätt är del av grafikkretsen. Sedan GeForce RTX 20-serien har DLSS och Tensor-kärnor funnits tillgängliga, teknik som blivit bättre generation för generation.

Med GeForce RTX 40-familjen kliver Tensor-kärnorna upp till generation fyra och DLSS 3 introduceras. Precis som tidigare generationer av DLSS är en del av funktionen att via en AI-modell skala upp och förbättra bildrutorna. Genom att grafikkortet då kan rendera enklare bilder ökar bildfrekvensen, medan DLSS kan återskapa den skärpa och detaljrikedom som i vanliga fall hör till mer högupplösta bildrutor. Resultatet av detta blir således högre bildfrekvens med så gott som bibehållen bildkvalitet.

DLSS 3 utökar uppskalningstekniken med tekniken Frame Generation, som tar bilfrekvensökningen ett steg längre. Istället för att beräkna enstaka pixlar kan Tensor-kärnorna och tillhörande AI-modell komma fram till vad som händer mellan två bildrutor och skapa en helt ny, mellanliggande sådan. Genom detta menar NVIDIA att DLSS 3 kan ge upp till fyra gånger högre prestanda, något som kan komma särskilt väl till pass vid tungdrivet ray tracing-spelande.

Tävla om Asus ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC

För att uppmärksamma DLSS 3 går nu Komplett och NVIDIA ihop för en tävling för SweClockers medlemmar. I potten ligger ett finfint pris i form av ROG Strix GeForce RTX 4070 Ti OC från Asus, till ett värde om 12 890 kronor. För chans att vinna kortet behöver du pricka in alla rätt i frågeformuläret nedan, där artikeltexten och NVIDIA:s webbplats kan ge ledtrådar.

Därtill behövs en fyndig och rolig beskrivning av vilken typ av uppgifter du skulle vilja ha ett rejält, AI-assisterat prestandalyft i. Kreativitet och humor premieras, och det slutgiltiga beslutet om vinnaren står SweClockers medlemmar för. Tävlingen pågår till och med den 27 juli och därefter röstas vinnarbidraget fram. Stort lycka till!

60895ec7d598a5000448ea97.png

Sponsras av NVIDIA och Komplett

Denna artikel produceras i samarbete med NVIDIA och Komplett. Tack vare sponsorskap och samarbeten kan SweClockers fortsätta erbjuda högkvalitativt innehåll utan kostnad för dig som läsare.

Screenshot_20200904-112819~2.png