Netgear ReadyNAS NV+ – specifikation och installation

Namn

Netgear ReadyNAS NV+

Antalet hårddiskar

4 st. SATA-300

Processor

Infrant IT3107

Minne

256 MB DDR333 (SO-DIMM)

Flashminne

64 MB

Nätverk

1 st. Gigabit-port

USB-portar

3 st., typ A

eSATA-portar

0

IR-mottagare

Nej

Fläktar

1 st. 92 mm

Storlek djup

22,5 cm (25,5 cm med handtag)

Storlek höjd

22,2 cm

Storlek bredd

13,5 cm

Vikt

4,6 kg (utan hårddiskar)

Nätaggregat

Ingen uppgift

RAID-lägen

0, 1, 5, X-RAID

Hotspare

Nej

Nätverksprotokoll

SMB/CIFS, DHCP, AFP, NFS, HTTP, FTP, DLNA, WINS, NTP, SNMP, SMTP

Förpackningen gömmer följande:

  • 1 st. Netgear ReadyNAS NV+

  • 1 st. installationsskiva

  • 1 st. snabbstartsguide

  • 1 st. garantikort

  • 1 st. nätverkskabel 3 meter

  • 1 st. strömkabel

  • 1 st. påse med extraskruvar

Netgear ReadyNAS NV+ är mindre än man tror. Storleken påminner mycket om [article id="6063"]Zyxel NSA-220[/article] som vi testat tidigare. Enheten är nästan helt grå och har en perforerad framsida som även är en lucka. Den främre sidan har en USB-port, en backup-knapp samt en startknapp. Under luckan sitter det en LCD-display som inte syns alls när enheten inte är på, precis som på Thecus N4100 Pro.

ReadyNAS NV+ har en rätt tjock plåt jämfört med exempelvis Thecus N4100 Pro. Enheten har små lufthål som den stora fläkten på baksidan av enheten suger in luft genom.

Baksidan har ett behändigt bärhantag vilket de andra NAS-servrarna saknar. Vidare ser vi en 92-millimetersfläkt som dominerar baksidan. Detta är en lika stor fläkt som till exempel N4100 Pro från Thecus har, men då enheten är så pass mycket mindre ser den stor ut. Vi hittar även ett nätverksuttag, två USB-portar och strömingång.

Metallen är blank och relativt tjock, vilket borgar för en lite tystare gång. Om så är fallet återstår dock att se.

Fötterna består av cirka en centimeter gummi vilket gör att vibrationer i mindre utsträckning letar sig ut i underlaget.

Installation

Hårdvaruinstallationen på ReadyNAS NV+ är simpel. Enheten innehåller fyra stycken vaggor som man fäster hårddiskarna i. Vi hade en incident när vi skulle sätta in hårddiskarna efter ha skruvat fast dem – en vagga som nästan var inne fastnade. Det löste sig efter vi hade tagit bort de andra hårddiskarna och tryckt ut den manuellt, men det gjorde inte ett särskilt robust intryck.

Väljer man att uppgradera skall man dock tänka på att ReadyNAS NV+ inte stödjer alla hårddiskar på marknaden. Plattformen som enheten bygger på klarar helt enkelt inte av alla märken. Till exempel stöds bara två stycken Samsung-modeller enligt kompatibilitetslistan. Detta är en väsentlig nackdel med denna enhet.

Man trycker ut vaggorna genom att trycka in knapparna längst ner på dem. På bilden ovan ser man också tydligt lysdioderna som indikerar om hårddiskarna jobbar.

Hårddiskarna fästs i vaggorna med fyra stycken skruvar på undersidan vilket tar högst en minut eller två att utföra.

Vi går vidare i installationen och pluggar in enheten på nätverket. Likt de andra tillverkarna har Netgear ett program som gör det enklare att hitta NAS-enheten på nätverket och att göra de mest grundläggande inställningarna. Vi installerar programmet som heter Raidar (versionen var 3.0.1) och när vi startar det söker programmet efter Netgear-enheter på nätverket på direkten.

Programmet hittar NAS-servern men den ligger på ett annat subnät (standardsubnätet för enheten är 192.168.168.x) och programmet informerar oss om detta. Det går inte att göra några som helst inställningar så länge enheten ligger på ett annat subnät vilket exempelvis Thecus program kunde göra. Detta gör att enheten kan vara svårare att grundkonfigurera för den som inte är så kunnig.

Som tur är kan man använda sig av flera IP-adresser på en normal Windows-baserad dator och på så sätt bara lägga till det rätta IP-subnätet för att komma åt enhetens webbgränssnitt.