Nyheter

Här hittar du alla artiklar som SweClockers publicerat, i kronologisk ordning. Vi skriver nyheter, publicerar recensioner, tävlingar, guider och mycket annat. Vårt huvudfokus är förstås datorhårdvara i form av kompletta datorer, datorkomponenter och tillbehör samt kringutrustning. Vi skriver även om spel, mjukvara, branschnyheter och exempelvis streamingtjänster. Du kan enkelt filtrera listan nedan.

3

Halvledartoppen

SiliconStrategies har gjort en lista över de största halvledarföretagen under detta år. Inte helt oväntat kommer Intel på första plats, följt av Samsung som har sålt nästan 50% mer iår än 2001. Efter Samsung kommer STMicro, TI, Toshiba och Infineon. Kortfattat kan man säga att de flesta minnestillverkarna har gått upp ganska mycket, medans företag som AMD och Fujitsu har gått ner i försäljning.

22

ATI öppnat shop

Ungefär ett år efter Nvidia lanserade sin onlinebutik för Nvidia-fans har nu huvudkonkurenten ATI öppnat sin butik. Man kan bland annat köpa Radeon 9700-poster, Radeon 9700 musmatta, ATI väska, tshirt, tjocktröja samt en minikyl med ATI-logga!

3

Asus och Intel

X-Bit Labs rapporterar att Intel har slutit en uppgörelse med Asus som kommer att börja producera moderkort med kretsar från Intel första kvartalet nästa år. Det handlar totalt om ungefär 4 miljoner moderkort.

12

MadOnion byter namn

Det välkända prestandatestföretaget MadOnion släppte för en tid sedan ett pressmeddelande där de talar om att de byter namn. Futuremark Corporation blir det nya namnet, och det är lite ironiskt eftersom de bytte från just Futuremark Corp. till MacOnion för ungefär 3 år sedan. Vi får se vad bytet betyder, fast personligen väntar jag på ett nytt och bättre prestandatest.

2

Nvidia och TSMC

DigiTimes rapporterar att TSMC och Nvidia kommer hålla en konferens den 16e december, alltså om tre dagar. Eftersom de två företagen jobbar rätt nära så ska de presentera varandras produkter, Nvidia presenterar GeforceFX (NV30) och TSMC visar upp 0.13micronstekniken. Huvudkonkurenten ATI har inte legat på latsidan heller, enligt DigiTimes så har ATI varit på besök hos TSMC och produktionen av RV350 kommer troligen starta i slutet på månaden.

5

DDR-jämförelse

OCPrices har gjort en intressant jämförelse mellan 8 högpresterande minnesmoduler från 6 tillverkare, allt från DDR400 (PC3200) till DDR433 (PC3500). Dessa tillverkare tävlar om priset: Samsung, Corsair, Geil, Mushkin, Performance Memory samt OCZ. Mycket intressant test ur ett överklockarperspektiv.

2

DDR400 blir standard?

Äntligen börjar det hända saker! X-Bit Labs rapporterar att standardiseringsorganet JEDEC är på väg att utse DDR400 (200 MHz DDR) till en standard.

0

AthlonMP 2400+

AMD släppte för två dagar sedan en ny version av sin AthlonMP-processor. Den heter AthlonMP 2400+ och frekvensen har hoppat upp ett par steg, den ligger på 2 GHz men annars är det inget nytt med processorn. Det har inte varit speciellt mycket liv kring SledgeHammer, den som är tänkt ersätta AthlonMP i framtiden, det vi vet är att den kommer lanseras senare än Athlon64 (ClawHammer), så det är bara att vänta..

1

ATI Catalyst 2.5

ATi har släppt en ny av sin grafikdrivrutin Catalyst. Den är till följande Radeon-serier: 8500, 9000, 9500 och 9700 (även Pro-versioner). Versionen har nått 2.5 och detta är nytt:

14

Radeon 9700 PRO till max

Att högre hastighet betyder snabbare saker är väl rätt uppenbart. X-bit labs gör ett försök att klocka ett Radeon 9700 PRO tills bristningsgränsen. Med hjälp av diverse voltmoddar och vattenkylning når de svindlande höga hastigheter.

5

Albatron GF4 Ti4280PV

Daniel hos 64bits.se har testat ett Albatron GeForce 4 Ti4280PV med 128MB minne och som stödjer 8x AGP.

8

Nya Via 4in1

Via har släppt en ny version av sina drivrutiner och har samtidigt gett dem ett nytt namn, Hyperion. Drivrutinerna kommer fortfarande använda tillägget 4in1 ett tag framöver för att inte orsaka förvirring. Största uppdateringen är att AGP 8x prestandan har förbättrats. VIA arena har gjort ett litet test som visar skillnaden med ett ATI Radeon 9700.

5

Intervju med Kristof Beets

PVRGenerations har gjort en intervju med Kristof Beets, vilket är utvecklare hos PowerVR. Det diskuteras bland annat kring PowerVR's tekniker för att få mer prestanda, bland annat det mycket intressanta HSR (Hidden Surface Removal), och även mycket kring dagens grafikutveckling i spel. Perfekt söndagsläsning!

6

Radeon 9700 shim

Känner du någon som knäckt en processorkärna, eller har du kanske gjort det själv? Risken finns alltid när man monterar processorkylare att man trycker lite extra för hårt krossar en liten bit på exempelvis kärnans utkanter, och det kan få ödestigra konsekvenser.