I en intervju med Ars Technica påstår HP:s vd Enrique Lores att bläckpatroner som tillverkats av tredjepartsleverantörer kan innehålla skadlig kod. Enligt Enrique Lores är detta en anledning till att HP inte tillåter bläckpatroner från externa tillverkare i sina skrivare.

HP-chefen grundar påståendet i forskning som HP själva har gjort i ämnet. Han menar att forskarna visar på att koden i patronernas chip kan skrivas om till att innehålla skadlig programvara. Samtidigt kunde Enrique Lores konstatera att bolaget förlorar pengar i skrivarförsäljning och vill täcka förlusterna genom att göra bläckpatroner till en prenumerationstjänst i framtiden.

nikka.jpg

Karl Emil Nikka

IT-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka säger att kopiatorer kan vara en informations- och säkerhetsrisk, fast att det beror mer på ifall nätverksanslutningen är komprometterad, snarare än själva patronerna.

Om HP anser att deras skrivare är så osäkra att bläckpatroner kan bli intrångsvägen in i företagsnätverk bör inget företag köpa HP-skrivare. –Karl Emil Nikka.

Intervjun kom kort efter att HP blivit stämda på 5 miljoner dollar av sina egna konsumenter. De menar att bolaget försöker bilda ett monopol på patroner, i samband med lanseringen av HP:s nya firmware-program.