År 2020 breddade IKEA sitt sortiment av laddare med modellen Åskstorm 40W, vilket blev den första från bolaget att erbjuda USB Type-C-port med USB power delivery-protokollet. Nästan fyra år efter introduktionen har nu företaget upptäckt en allvarlig säkerhetsbrist hos laddaren och har därför valt att återkalla den med omedelbar verkan.

IKEA utvecklar sina produkter med hjälp av ett noggrant riskbedömnings- och testprogram, för att säkerställa att produkterna lever upp till alla tillämpliga lagar och standarder på de marknader där de säljs. Trots detta har vi fått kännedom om att strömkabeln på ÅSKSTORM 40W USB-laddare mörkgrå kan skadas eller gå sönder efter att ha lindats runt en laddare eller böjts fram och tillbaka efter en längre tids användning. Den skadade kabeln kan leda till ytliga brännskador och elektriska stötar.

I praktiken är det dock inte själva laddaren som är defekt utan istället den löstagbara apparatkabeln som ansluts till vägguttaget. Via ett uttalande på IKEA:s webbplats meddelar företaget att denna kabel kan skadas eller gå sönder om den böjs eller lindas under en längre tids användning – något som i sin tur kan leda till att användare drabbas av elektriska stötar och ytliga brännskador.

askstorm-40w-usb-laddare-moerkgra-kan-identifieras-med-hjael-d092c9eeeb829d1a60a1093f315d691f.jpg

Den påverkade laddaren har modellnumret ICPSW5-40-1, vilket står på etiketten.

Laddaren kan identifieras med hjälp av modellnumret ICPSW5-40-1 som står på etiketten. Påverkade användare ombeds sluta använda laddaren omedelbart och returnera den till närmaste IKEA-varuhus för att få pengarna tillbaka. Inget kvitto behövs för att göra returen.