När Nvidia i början av året rullade ut uppskalningstekniken RTX Video Super Resolution (VSR) fungerade det enbart på grafikkort ur företagets Geforce RTX 3000- och RTX 4000-serie. Detta blir det ändring på med uppdatering 1.5 av VSR som gör funktionen tillgänglig även för lite äldre RTX 2000-serien.

Det är inte enbart tillgänglighet för fler användare som står på menyn med uppdateringen, då Nvidia uppger att de även förbättrad kvaliteten på uppskalningen avsevärt. Bland annat har AI-modellen tränats om för att bättre kunna urskilja mer subtila detaljer och eliminera kompressionsartefakter.

VSR-v1.5-sbsbs-1.jpg

Jämförande bild från Nvidia.

Utöver förbättrad kvalitet medför också uppdateringen möjligheten att filtrera ut artefakter från video som spelas upp i sin ursprungliga upplösning. Tidigare fungerade funktionen enbart när innehåll i en lägre upplösning än skärmen visades.

nvidia_vsr_drums.jpg

Exempelbild från SweClockers egna test av denna fantastiska video.

När vi testar funktionen på en dator bestyckad med ett Geforce RTX 2070 Super är det tydligt att VSR är som effektivast på lågupplöst innehåll. I exempelbilden ovan är effekten tydligast i bland annat reflektionerna på trummorna. Raka linjer blir skarpare och artefakter plockas effektivt bort.

nvidia_vsr_text.jpg

Exempelbild från när SweClockers försöker lära sig koreanska.

Raka linjer och kontrastrika bilder ger fortfarande bäst resultat. I ovanstående exempelbild är det en påtaglig skillnad i hur texten blir klart skarpare.

RTX Video Super Resolution 1.5 finns tillgänglig via version 545.84 av Geforce Game Ready Driver och är tillgänglig nu. Tekniken fungerar ihop med videospelaren VLC samt webbläsarna
Google Chrome och Microsoft Edge.

Har du testat VSR 1.0? Har du funktionen aktiverad eller struntar du i det? Diskutera i tråden!