Den senaste tiden har det inte kommit lika många rapporter om 16-pinnarskontakter (12VHPWR) som har smält på Nvidia-grafikkort, och nyare kort har en uppgraderad design som inte ska vara lika ömtålig. Men Tom's Hardware rapporterar att de som äger den första generationen av kort med kontakten tyvärr inte kan andas ut bara för att deras kort har klarat sig oskadda i ett år.

Reddit-användaren Byogore skriver på r/pcmasterrace att hens RTX 4090 inte hade några tidigare tecken på problem och att kontakten satt ordentligt på plats, men efter 363 dagar gav kontakten till slut upp och smälte.

Rapporterna om smälta kontakter började dyka upp mot slutet av 2022, ett par månader efter lanseringen av RTX 4090 som på grund av sitt höga effektuttag är det kort som i särklass är mest drabbat. Då i början visade det sig att ett problem var att en del användare inte hade lyckats trycka in kontakten riktigt hela vägen och med så mycket ström passerande genom stiften ledde den dåliga kontakten till överhettning.

Den som har ett kort med 12VHPWR-kontakt har inte mycket val annat än att vänta och se om kortet överlever, och utnyttja garantin om den fortfarande gäller. Det är möjligt att Nvidia till slut kommer stämmas i en grupptalan och i så fall skulle företaget kunna tvingas att ersätta drabbade kunder ännu längre, men det skulle också kunna gälla enbart i USA där en sådan stämningsansökan är mest trolig.