I slutet av augusti lanserade kinesiska mobiljätten Huawei en ny modell, Mate 60 Pro, och kort därefter delades en isärplockning som har fått teknikvärlden att häpna. Framför allt är det den nya systemkretsen Kirin 9000S som tillverkas av SMIC som har väckt intresse hos experter och inte minst USA:s regering som enligt CNN ska utreda om något företag har brutit mot amerikanska exportrestriktioner. Det många vill veta är: Hur har Huawei och SMIC kunnat ta fram och tillverka en så pass avancerad systemkrets på så kort tid?

En annan fråga som nu har dykt upp efter att fler har haft tid att titta på komponenterna i telefonen är: Hur har Huawei fått tag i minne från SK Hynix?

Isärplockningen av Mate 60 Pro visar att telefonen använder det koreanska företagets UD310-NAND, närmare bestämt kretsen HN8T25DEHKX077 som är på 512 GB och har hastigheter på mellan 1 700 och 2 050 MB/s. Arbetsminnet kommer också från SK Hynix, men utöver att det är av typen LPDDR5 har ingen hittills kunnat avgöra exakt vilka minneskretsar det rör sig om.

SK Hynix är en av världens största tillverkare av både arbetsminne och NAND-flashminne för lagring. Företaget säger till Bloomberg att det är lika förvånat som andra av upptäckten att Mate 60 Pro använder dess minneskretsar, och ska nu utreda hur kretsarna har kunnat nå Huawei. Företaget säger också att det strikt följer de amerikanska exportrestriktionerna, och slutade sälja till Huawei så fort USA svartlistade den kinesiska tillverkaren 2020.

På kinesiska sociala medier har telefonen hyllats som en framgång för kinesisk industri, och ett bevis på att USA:s exportrestriktioner är tandlösa.