Under hösten lanserar Intels nästa generations processorer, som blir uppdelad i två olika familjer beroende på segment. På den stationära sidan återanvänds "Raptor Lake" för Core 14000-serien och får tillägget "Refresh", medan det på bärbart håll blir riktiga nyheter i form av "Meteor Lake" där de likt AMD omfamnar en chiplet-design.

Processorn från Intel visas i ett inlägg där de talar upp sina tekniker för att sammanfoga olika kretsar, av industrin kallade chiplets och av Intel tiles, till en färdig produkt. På bild syns tydligt de totalt fyra kretsarna som utgör en komplett processor och på samma substrat märks två LPDDR5X-kretsar från Samsung med en effektiv klockfrekvens om 7 500 MHz (7 500 MT/s), för totalt 16 GB primärminne och en bandbredd om 120 GB/s.

Intel-Meteor-Lake-LPDDR5X.png

Intel "Meteor Lake" med integrerat primärminne i samma förpackning

Att placera de båda minneskretsarna nära processorn kommer med flera fördelar. Bland annat möjliggör de kortade ledningsbanorna den högre bandbredden och det till lägre strömförbrukning, samtidigt som hela paketet tar mindre plats i en bärbar dator. Detta kan antingen användas för att göra en mer kompakt design eller för att få plats med ett större batteri.

Intel Meteor Lake består som nämnt av fyra kretsar eller rättare sagt fem. Kronjuvelen tillverkas på Intel 4 (nanometer) och huserar sex kärnor högpresterande P-kärnor av arkitekturen Redwood Cove och åtta energieffektiva E-kärnor Crestmont, medan övriga tre kretsar signeras TSMC. Grafikdelen med arkitekturen Xe-LPG tillverkas på bolagets 5 nanometer, medan de tiles som används för input/output (I/O) och SoC-funktionalitet bygger på 6 nanometer.

Den femte kretsen tillverkas på Intels 22-nanometersteknik och utgör en så kallad Base Die, som de fyra huvudkretsarna placeras ovanpå och knyter samman hela paketet. Detta tack vare tekniken 3D Foveros, som namnet antyder används för att stapla kretsar på höjden. Den andra tekniken som används och Intel vill lyfta fram kallas Embedded Multi-Die Interconnect Bridge (EMIB), som istället går ut på att placera kretsar jämte varandra på ett prestanda- och energieffektivt sätt.

Butikstillgänglig till slutet av året

Processorfamiljen Meteor Lake väntas lanseras mot slutet av september månad, i linje med tidigare bärbara släpp från Intels sida. Detta gör det möjligt för datortillverkare att bygga in processorn i nya produkter lagom till Black Friday och julhandeln.