Riktad reklam, det vill säga reklam som skickas ut till olika grupper baserat på deras intresse, är frekvent förekommande på Metas sociala nätverk. Sedan GDPR-lagarna implementerades inom EU 2018 har Meta kämpat för att få fortsätta använda sig utav riktade annonser, men företaget har nu förlorat striden.

När ändringen implementerats behöver användare inom EU bara svara ja eller nej om de vill tillåta att data samlas in om användaren för att riktad reklam ska visas. Detta är en betydligt enklare process än att fylla i ett omfattande formulär och skicka in till Meta, vilket är den nuvarande processen.

Enligt Meta ska beslutet inte påverka företagets annonsförsäljning, utan riktade annonsplatser kommer fortsätta vara tillgängliga för annonsörer. Samtidigt väntas Metas verksamhet ta en ekonomisk smäll i samband med implementeringen, då en viss mängd användare lär välja bort Metas datainsamling.

När ändringen på Facebook och Instagram träder i kraft är för tillfället okänt. Enligt Wall Street Journal kan det dock ske redan i oktober, men det kan dröja till efter årsskiftet.