Om du känner att titeln och beskrivningen av timmeslånga videor på Youtube inte ger dig en bra nog sammanfattning har utvecklarna börjat testa en användbar funktion. Med hjälp av AI-verktyg kan du få en auto-genererad beskrivning av videon som snabbt kan ge dig insikt i vad videon har att erbjuda, vilket ger dig ytterligare möjlighet att bestämma vad du ska göra med din dyrbara tid.

Sammanfattningarna i fråga kan dyka upp när du söker på videor samt när du klickat in dig på en video. Texterna i fråga är inte tänkta att ersätta beskrivningar, utan dessa skrivs i vanlig ordning av kreatörerna själva.

För tillfället fungerar AI-genererade sammanfattningar endast på engelskspråkiga videor och det är endast vissa prenumeranter av Youtube Premium som kan ansluta sig till testet. Och även om du är Premium-prenumerant är det inte säkert att du får tillgång till nymodigheterna.

Bred implementering kan dröja

Det återstår att se hur lång tid det tar för Youtube-utvecklarna att få pli på artificiella intelligensen så att funktionen är redo för skarp lansering.

AI-genererade sammanfattningar är ingenting nytt. Det finns verktyg i form av bland annat Chrome-plugin som via Chat GPT ger dig sammanfattning av videor.