Till hösten väntas Intel lansera Core 14000-serien, men till stationära datorer blir det en upprepning av Core 13000-seriens arkitektur "Raptor Lake". Nästa färska familj på stationära sidan blir istället Core 15000 "Arrow Lake" under år 2024, till vilken Igor´s Lab fått tag på vad som ska vara Intels egen prestandaprognos.

Det bör noteras att siffrorna inte är renodlade testresultat, utan en preliminär prognos för hur stor prestandaökning Intel väntar sig. I tabellerna jämförs två 24-kärniga varianter enligt "Raptor Lake Refresh" respektive "Arrow Lake", vars konfiguration är motsvarande Core i9-13900K. Med PL1 och PL2 begränsats till 253 samt 250 watt spår Intel som högst en ökning på upp till 20 procent för den Arrow Lake-baserade modellen.

Image-01.jpg

Intels prestandaprognos för Arrow Lake och Raptor Lake Refresh.

Image-02.jpg

Intels prestandaprognos för Arrow Lake och Raptor Lake Refresh.

Arkitektoniskt har det tidigare talats om att Arrow Lake i grunden behåller samma arkitektur som kommande Meteor Lake till bärbara datorer, men att prestandan får extra lyft av flytt till modernare tillverkningstekniken Intel 20A. Det väntas bland annat erbjuda förbättrad energieffektivitet och genom det högre potentiell prestanda.

Image-03.jpg

Grafikprestandan kan få ett ännu större lyft med ny Xe-LPG-baserad integrerad grafik.

Än större lyft kan vänta för den integrerade grafikdelen, som uppgraderas till en variant med arkitekturen Xe-LPG, en energisnålare variant av den arkitektur som återfinns i Intels spelinriktade grafikkort Arc "Alchemist". Där spår intel över 200 procent högre prestanda i syntetiska tester, däribland 3DMark Time Spy.

Inga stora prestandalyft för Core 14000-serien

För Core 14000-seriens motsvarighet med Raptor Lake Refresh visar Intels spådomar på ett betydligt mindre lyft om endast några få procent. Det stämmer överens med tidigare rykten, som talar om att prestandaökningarna främst sker i mellansegmenten där Intel fortfarande har plats att expandera med fler kärnor och högre klockfrekvenser.

Medan Core 14000-serien väntas redan i höst, potentiellt redan i oktober, dröjer det längre innan Core 15000 och Arrow Lake väntas titta fram. Intel har tidigare talat om tidigt år 2024, men huruvida det är något det blå laget faktiskt kan hålla återstår att se.