Microsofts förvärv av Activision Blizzard är en affär som motsvarar runt 700 miljarder kronor, varför konkurrensmyndigheter världen över synar processen i sömmarna. Storbritanniens konkurrensmyndighet CMA blockerade affären redan i april eftersom den ansågs kunna påverka marknaden för spelströmning via molnet negativt. Microsoft har sedan dess försökt försäkra myndigheten på olika sätt om att så inte är fallet.

Microsoft uppges ha lämnat in ett nytt "detaljerat och komplext" förslag som gör att myndigheten behöver mer tid, varför CMA nu meddelar att de förlänger sin deadline för granskning med sex veckor, fram tills den 29 augusti. Detta rapporterar Reuters.

Enligt uppgifter till Bloomberg skulle Microsoft kunna sälja delar av sina molnbaserade marknadsrättigheter för spel i Storbritannien för att lugna CMA. Microsoft själva har inte kommenterat uppgifterna.

FTC-överklagan i USA nekas

Även på andra sidan Atlanten är jätteaffären högaktuell, där federal domare i USA valde att häva konkurrensmyndigheten FTC:s blockering av Activision Blizzard-köpet. Beslutet föregicks av dagar av vittnesmål från både FTC och Microsoft, som givit inblick i flera delar av Microsofts spelverksamhet.

Enligt domaren har Microsoft gjort tillräckligt för att visa på att affären inte kommer att begränsa konkurrensen utan snarare ge spelare ett bättre utbud än tidigare. FTC lämnade strax därefter in en överklagan gällande domarens beslut, som nu även det har nekats av appellationsdomstolen, rapporterar The Verge. Microsoft har därmed möjlighet att genomföra affären. Detta behöver ske senast 18 juli om företaget vill undvika att det rådande avtalet med Activision Blizzard omförhandlas.