Knappt tre månader efter att Ubisoft lade till ett nytt antifusksystem i Rainbow Six Siege på Playstation och Xbox har antalet fuskare som använder mus och tangentbord med hjälp av prylar som XIM, Cronus Zen och Reasnow S1 i konsolspelet sjunkit med 73 procent.

Antifusksystemet kallas Mousetrap och har även lagts till i flera andra onlinespel från Ubisoft, där det i genomsnitt lett till en 78-procentig minskning av mus- och tangentbordsfusk, skriver spelutgivaren i ett blogginlägg. I ett diagram visar de hur antalet upptäckta fuskare föll brant efter införandet av Mousetrap 11 april, och har fortsatt ligga på en avsevärt lägre nivå än tidigare sedan dess. Det är betydligt mer effektivt än Ubisoft hade räknat med: Tidiga tester pekade på en nedgång på 30–50 procent.

Istället för att helt kasta ut fuskare har Ubisoft valt att lägga till artificiellt lagg för spelare som upptäcks använda mus och tangentbord i konsolspelen. Den försämrade spelupplevelsen ser alltså ut att ha önskad effekt – spelare ger upp och använder handkontroll istället.

I slutet av juni upptäckte Mousetrap-utvecklarna en bugg som gjorde att spelare kunde kringgå strafflagget och spela som vanligt med mus och tangentbord, och fick snabbt släppa en uppdatering för att råda bot på det. I blogginlägget skriver Ubisoft att det är en katt-och-råtta-lek mellan företaget och utvecklarna av fuskhårdvaran.