Onlinespel och fuskare går inte sällan hand i hand. Call of Duty är inget undantag och Activision jagar oärliga spelare på flera fronter, däribland med hjälp av sitt egna antifusksystem Ricochet. Nu provar de ännu en ny metod för att avslöja fulspel och ger fuskare en smak av egen medicin med hjälp av fejkfiender.

För att gallra ut och förvirra misstänkta fuskare kallas en armé av "hallucinationer" in. Det är kort och gott bottar, som ser ut som riktiga spelare, men som bara är synliga för fuskare. Vid misstänkt fusk kan de placeras var som helst i spelet och lura fuskaren att skjuta sig själv i foten genom att jaga efter sin egen synvilla.

MWII-S04-RICOCHET-004.jpg

En fejkfiende kan placeras var som helst för att avslöja fuskare.

Spelare med rent mjöl i påsen ser inte fejkfienderna alls och blir inte påverkade varken i spelet eller statistikmässigt. Eftersom endast fuskare kan se dem blir användare som interagerar med en fejkfiende omedelbart tagna på bar gärning. Spelets antifusk-team kan sedan vidta åtgärder och slänga ut de spelare som inte sköter sig.

Utöver synvillor har antifusk-teamen en arsenal av andra störningsmoment för att slå tillbaka mot fuskarna, som att göra andra spelare osynliga eller trolla bort fuskarnas vapen. Syftet med både inbillade fiender och andra liknande metoder är att få fast vad som i sammanhanget kallas "non-rage hackers" – spelare som i det tysta använder sig av förbjudna metoder och verktyg för att få en fördel i spelet.

Läs mer om fusk i spel: