Sakta men säkert har majoriteten av alla batteribestyckade teknikprylar enats kring USB Type-C-standarden för laddning. Apple håller däremot krampaktigt kvar i åldrande Lightning för Iphone, medan många av bolagets andra produktkategorier klivit över till USB Type-C. Enligt ett spikat EU-beslut är dock dagarna för Lightning räknade, eftersom nya telefoner som ska säljas i området måste ha USB Type-C-stöd från slutet av 2024.

Via den träffsäkra Apple-analytikern Ming-Chi Kuo framkommer att Apple planerar att byta kontakt med Iphone 15 senare i år, men inte utan en egen, kontrollerande knorr. Ming-Chi Kuo menar att telefonjätten avser att begränsa snabbladdningsfunktionen till USB Type-C-kablar som är tillverkade och certifierade av Apple, ett rykte EU-kommissionären Thierry Breton inte är sen att reagera på.

I ett brev adresserat Apple höjer Breton ett varningens finger och upplyser om att enheter som begränsar USB Type-C-funktionerna blir förbjudna på den europeiska marknaden, när kravet träder i kraft. Eftersom det fortfarande dröjer mer än ett år kommer en traditionsenlig Iphone-lansering i september inte att påverkas. Detsamma gäller om Iphone 16 sjösätts samma tid året därpå.

Medan en inbyggd krets i Lightning-produkter skiljer officiella tillbehör från varianter från tredjepart, är det värt att understryka att sådant inte förekommer hos bolagets USB Type-C-kablar i dagsläget. Därmed är det oklart om de begränsande planerna finns, och om så är fallet – om Bretons varning får effekt.

Källa: Die Zeit via Macrumors