Sedan Spotify intog musikbranschen för 15 år sedan har den gröna loggan blivit nära synonym med strömmad musik. Det svenska bolaget har breddat till allt från podcast till ljudböcker och nu senast en enorm videosatsning. Samtidigt har en efterfrågad funktion trots löften lyst med sin frånvaro – högre ljudkvalitet.

Spotify renoveras med video i fokus

Redan i februari 2021 utlovade Spotify en Hifi-version med förlustfritt format och CD-kvalitet till slutet av året. År 2021 hann bli 2022 utan ett ljud från Spotify, åtminstone inte i mer än 320 kbps. Tillägget nämndes i förbifarten i samband med en användarenkät, men blev aldrig något konkret. Nu tar Spotify-chefen Gustav Söderström ton i ett avsnitt av podcasten Decoder.

Enligt Spotify-chefen sjunger Hifi-versionen trots tystnaden inte på sista versen. När det kan tänkas anlända är däremot fortfarande höljt i dunkel. Enligt Söderström förändrades branschen kort efter de spikat Spotify Hifi, varför projektet dragit ut på tiden. Ambitionerna för en Hifi-version finns kvar, men de vill göra det på ett sätt som "är vettigt" för samtliga parter.

Samtidigt som konkurrenten Apple Music satsat större på förlustfritt ljud ser status för Spotify Hifi således förbli Snart™. Eftersom en uppdatering uteblev när tjänsten nyligen genomgick en större renovering med videosatsning och nytt flöde ser det inte ut att finnas i Spotifys närmaste framtid. Till dess är det fortsatt tak på 320 kbps för Premium-användare och 160 kpbs för gratisanvändare som gäller.