Under sommaren 2020 meddelade Apple att de successivt skulle ersätta Intel-processorer i samtliga Mac-system fram till och med 2022. Bolagets första processor för ändamålet heter M1 och landade inledningsvis i 13-tumsdatorerna Macbook Air och Macbook Pro. Prestanda och energieffektivitet är kretsens paradnummer, men i höstas stod klart att M1 också är grund i ett skalbart system. I höstas lyfte teknikjätten därför täcket av de uppgraderade systemkretsarna M1 Pro och M1 Max.

Den senare stannar på 10 processorkärnor vilket endast är 2 fler än hos ordinarie M1, men hos det starkare alternativet rör det sig om 8 högpresterande kärnor – dubbelt upp mot M1. Processorprestandan är därför markant högre men tonvikten hos M1 Pro och M1 Max ligger på biffiga grafikdelar med 16 respektive 32 beräkningsenheter, istället för 7–8 stycken. Nu framkommer att M1 Max har ytterligare ett expansivt ess i rockärmen, som utgör nyckeln till M1 Ultra.

Hoplimmad M1 Max-duo brädar Intel hos Mac Pro

M1 Ultra bygger på två M1 Max-processorer som kommunicerar över ett höghastighetsgränssnitt med bandbredd om 2,5 TB/s, något som enligt Apple medför att kretsarna fungerar som en. Med detta upplägg blir M1 Ultra den mest transistorrika systemkretsen på marknaden, med 114 miljarder transistorer. Dessa bygger bland annat upp de 20 processorkärnorna, samt grafikdelen med 64 beräkningsenheter.

ZtsraMrc.png
qcCerL9U.png
rjxNRcRU.png
xK7DDCwQ.png
VIP3TFxU.png
Xjyyar1w.png

Precis som hos tidigare M1-enheter delar grafikdel och processor på en inbyggd minnesmängd, som i det här fallet uppgår till maximalt 128 GB med bandbredd om 800 GB/s. I likhet med M1 Max-syskonet har toppkretsen dedikerade delar för maskininlärning och för mediakodning, där den hoplimmade strukturen ger dubbel prestanda.

För processordelen menar Apple att M1 Ultra erbjuder 90 procent mer prestanda än en 16-kärnig Core i9-12900K, men detta till ett effektuttag 100 watt lägre. Av grafen att döma sörplar M1 Ultra omkring 60 watt som mest, vilket är mycket om den tar plats i en bärbar enhet, men det är heller inte Apples plan.

Kompakt proffsdator bäst i Mac-familjen

Bolaget introducerar istället en helt ny stationär dator, som vare sig är Mac Mini eller renodlade Mac Pro. Den senare jämförs dock med nytillskottet med namnet Mac Studio, en relativt kompakt stationär dator som enligt Apple med god marginal brädar processor- och grafikprestandan hos toppkonfigurationnerna av Intel- och AMD-bestyckade modeller av Imac Pro och stationära Mac Pro. Den som slår till på Mac Studio kan enligt Apple också slå Mac Pro-datorns 28-kärniga Xeon och grafikkortet Radeon Pro W6900X på fingrarna.

7hKSyvh8.png
7WxPgwSQ.png
8rtK831w.png

Mac Studio påminner om Mac Mini och är en aluminiumhistoria som mäter in på 9,5 centimeter på höjden, med en rundad kvadrat som bottenplatta. Måtten för den senare är 19,7 × 19,7 centimeter, vilket ger en volym om knappt 3,6 liter. I toppen av lådan finns dubbla fläktar, som flyttar luft från den perforerade botten till den perforerade baksidan.

SSRl01lE.png
BNILE9a0.png

På baksidan finns merparten av datorns anslutningar, som består av Ethernet om 10 GB/s, en HDMI, 3,5-millimetersuttag för ljud, dubbla USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps) samt fyra USB Type-C-anslutningar enligt Thunderbolt 4. Apple menar att anslutningarna kan driva upp till fyra Pro Display XDR, samt en 4K UHD-skärm, vilket lär vara tillräckligt för de flesta användarna. Framsidan av datorn är utrustad med ytterligare två USB Type-C-anslutningar och en SDXC-minneskortsläsare.

Mac Studio kan konfigureras med antingen M1 Max eller M1 Ultra, där den förstnämnda innebär 10 processorkärnor, 32 grafikkärnor samt upp till 64 GB systemminne. Den mer potenta systemkretsen kommer som nämnt med dubbel kapacitet. Oavsett systemkrets gäller dock inbyggd SSD-lagring med hastighet på upp till 7,4 GB/s och maximalt 8 TB, och konfigurationsmöjligheterna följer devisen "smakar det, så kostar det".

i3YfHIRM.png
b4_xV-TE.png

Instegsmodellen av Mac Studio, med M1 Max utrustad med 24 grafikkärnor, 32 GB systemminne och 512 GB lagring, kostar 25 495 kronor. M1 Ultra i det enklaste utförandet kommer med 48 beräkningsenheter på grafiksidan, 64 GB systemminne och 1 TB lagring, vilket vrider upp priset till 50 495 kronor. Toppkonfigurationen med 8 TB lagring går loss på 100 495 kronor. Apple rekommenderar även att användare köper till den färska skärmen Studio Display, som tingar 19 995 kronor. Mac Studio och skärmen blir tillgängliga den 18 mars.

Är du spekulant på en stationär Mac-dator, eller insåg du precis att du kanske villhöver en? Berätta i kommentarstråden!